Razrešnico si bodo morali še prislužiti

Uprava Vinakopra, ki jo vodi Nevijo Pucer, in tudi nadzorniki so še brez razrešnice za svoje delo v letu 2013. O tem bodo družbeniki spet odločali na skupščini, potem ko bodo imeli več informacij. Počakali bodo namreč na poročilo o tem, kaj je vodstvo ukrenilo za odpravo nepravilnosti oziroma tveganj, ki so jih odkrili revizorji.

Uprava in nadzorniki Vinakopra so še brez razrešnice. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Uprava in nadzorniki Vinakopra so še brez razrešnice. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Nakupi brez več konkurenčnih ponudb, prekoračitev vrednosti pri nakupu stroja za polnilnico, vinski posli nekdanjega člana uprave in nerazkrivanje poslov Vinakopra z osebami, ki so tako ali drugače povezane z družbo ... To so poglavitni izsledki izredne revizije, ki je preverila posle Vinakopra v zadnjih petih letih.

Ena ponudba ni dovolj

Revizorji so opozorili, da interna pravila vodstvu družbe nalagajo, da pri poslih, vrednih od 4000 do 10.000 evrov, pridobi eno do tri ponudbe in da je pridobitev zgolj ene ponudbe v nasprotju z dobro poslovno prakso. Ugotovili so tudi, da je vrednost naložbe v stroj, ki ga je Vinakoper kupil za polnilnico, presegala znesek, ki so ga odobrili nadzorniki.

Poglobili so se tudi v sporne posle, ki jih je nekdanji član uprave Iztok Klenar sklepal z Vinakoprom. Od njega je namreč družba leta 2009 odkupila vino, četudi ni bilo sklenjene pogodbe o tem.

Revizorji so še ugotovili, da v letnih poročilih ni razkritih vseh poslov, ki jih je Vinakoper sklepal s člani uprave, nadzorniki ali drugimi povezanimi osebami.

Koliko morebitne škode naj bi nastalo zaradi teh nepravilnosti, revizorji niso ocenili. Je pa skupščina družbenikov vodstvo zadolžila, da pripravil poročilo o ukrepih, s katerimi bo zagotovilo spoštovanje internih aktov in kar se da zmanjšalo tveganja, na katera so revizorji opozorili v poročilu. Hkrati so vodstvu naložili, naj v vsakokratnem letnem poročilu razkrije poimenski seznam družbenikov, vodilnih delavcev, članov poslovodstva, nadzornikov in z njimi povezanih oseb, ki so sklepali kakršnekoli posle z Vinakoprom.

O vseh ukrepih mora poslovodstvo pripraviti poročilo, ki bo podlaga za odločanje skupščine družbenikov o podelitvi razrešnice.

Izredno revizijo poslov Vinakopra iz obdobja zadnjih pet let je nalagal sklep, ki so ga na predlog Adriafina, večinskega lastnika Vinakopra, sprejeli na skupščini lani avgusta.

Pravila bodo nadgradili

Predsednik uprave Vinakopra Nevijo Pucer pravi, da je dobrodošlo vsako priporočilo, ki lahko izboljša poslovanje družbe. “Interna pravila bomo nadgradili in zmanjšali možnost morebitnih tveganj.” Ugotovitve revizorjev glede spornih poslov nekdanjega člana uprave Klenarja jemlje kot zgodbo, ki je že dobila epilog. Te posle so namreč revizorji pregledali že pred časom, zgodba pa se je iztekla s sporazumnim odhodom Klenarja. Glede prekoračitve odobrene vrednosti (z 70.000 na 89.000 evrov) naložbe v stroj za polnilnico pa Pucer pravi, da je bil znesek višji, ker so kupili še zalogovnik za zamaške, ki smiselno zaokrožuje nakup osnovnega stroja, upoštevali pa so tudi dodatne stroške montaže. To je uprava tudi pisno pojasnila tako nadzornikom kot tudi družbenikom na februarski skupščini.

Neviju Pucerju se sicer mandat na čelu Vinakopra izteče maja, a so mu ga nadzorniki pred časom podaljšali še za dve leti. SONJA RIBOLICA


Najbolj brano