Razrešena ravnateljica hoče nazaj v galerije

Lilijana Stepančič je včeraj prišla na delovno sodišče v Kopru v spremstvu odvetnice iz pisarne Mira Senice in soproga. Razrešena ravnateljica Obalnih galerij, ki ji je junija občinski svet predčasno odvzel mandat, zahteva od svojega nekdanjega delodajalca vračilo na delovno mesto.

Lilijana Stepančič Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Lilijana Stepančič Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > V delovnih sporih je običajno, da sodni senat sprti strani vpraša, kakšne so možnosti poravnave. A včeraj se to ni zgodilo. Sodnica je namreč odločila, da bo počakala na odločitev upravnega sodišča v Novi Gorici, kjer Lilijana Stepančič izpodbija sklep piranskega občinskega sveta o razrešitvi s funkcije ravnateljice Obalnih galerij Piran.

Medtem ko v odvetniški pisarni Senica niso želeli dajati pojasnil, nam je odvetnica Monika Mavsar, ki v tem sporu zastopa Obalne galerije Piran, povedala, da Lilijana Stepančič meni, da ji je bilo delovno razmerje odpovedano nezakonito in zato zahteva svojo nekdanjo službo nazaj. Na drugi strani so v piranski občini prepričani, da bodo dokazali, da so bili vsi postopki in odločitve v zvezi z njeno razrešitvijo zakoniti in bodo obveljali.

Obalne galerije iščejo ravnatelja

Piranski občinski svetniki so junija odločili, da bodo Stepančičevo predčasno razrešili s funkcije ravnateljice. Od občine, pod katero Obalne galerije kot javni zavod tudi sodijo, pa je prejela redno odpoved delovnega razmerja. Od takrat Obalne galerije vodi kot vršilka dolžnosti Jelka Pečar, ki je bila prej predsednica sveta zavoda Obalnih galerij. Piranska občina je nedavno objavila tudi razpis, s katerim išče ravnatelja oziroma ravnateljico. Prijavilo se je osem kandidatov, izvedeli smo, da je med njimi tudi Jelka Pečar. Občinski svetniki, ki imajo pri imenovanju zadnjo besedo, se bodo o kandidatih pogovarjali na seji 17. novembra.

Našteli so 15 razlogov za odpoved

Med razlogi, ki so piranske svetnike junija prepričali v razrešitev Stepančičeve je bilo kar 15 točk. Po navedbah občinske uprave bi morala poskrbeti za organizacijo bienalnega kiparskega simpozija Forma viva, a ga ni izpeljala ne leta 2013 ne leta 2014, čeprav je občina predvidela sofinanciranje.

Poleg tega ni poskrbela za sistemizacijo delovnih mest v Obalnih galerijah, ni uredila delovnega razmerja s štirimi zaposlenimi, ki naj ne bi imeli niti pogodbe o zaposlitvi, ni imenovala strokovnega kolegija. Za odvetniške storitve je porabila več, kot je bilo predvideno (v letih 2013 in 2014 so Obalne galerije odvetniški pisarni Mira Senice plačale 25.800 evrov, načrtovanih je bilo 4300 evrov). Najemnikom stojnic na tržnici v Portorožu je priznala popust v višini 25 odstotkov brez soglasja župana. Nepravilnosti so se dogajale tudi pri galeriji A+A v Benetkah; najemno pogodbo za prostore je Stepančičeva odpovedala, še vedno pa niso vrnjeni najemodajalki, so našteli v občinski upravi. ALENKA PENJAK


Najbolj brano