Razpis za zavetišče čaka na Popovičev podpis

V koprski občini zagotavljajo, da tokrat res ni več ovir za objavo razpisa za izbiro upravljalca zavetišča za živali. Pravijo, da so prejšnji teden dobili še soglasje občine Izola, kjer se strinjajo s predlogom pripravljene razpisne dokumentacije. Birokratske postopke pa bi rada pospešila samostojna svetnica v koprskem občinskem svetu Polka Bošković, ki bo na današnji seji znova poskusila s pobudo za razširitev dnevnega reda. Iskala bo podporo za sprejem 15-dnevnega roka za objavo razpisa.

Polka Bošković: “Le pošten in transparenten javni 
razpis lahko zagotovi najboljšega upravljalca 
zavetišča za zapuščene živali.” Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Polka Bošković: “Le pošten in transparenten javni razpis lahko zagotovi najboljšega upravljalca zavetišča za zapuščene živali.” Foto: Tomaž Primožic/Fpa

KOPER > S koprske občinske uprave še sporočajo, da v odloku piše, da javni razpis za izbiro upravljalca zavetišča s sklepom razpiše koprski župan Boris Popovič. Kdaj bo s svojim podpisom tudi uradno zapečatil dogovore, pa še naprej ostaja neznanka. Vse, kar izdajo v koprski službi za odnose z javnostmi je, da se bodo o vseh nadaljnjih postopkih in aktivnostih uskladili s sosednjima občinama.

Piran je soglašal že konec oktobra

Samostojna svetnica v koprskem občinskem svetu Polka Bošković je sicer prepričana, da je direktorica občinske uprave Sabina Mozetič vsaj deloma zavajala, ko je svetnike na nedavni seji prepričevala, da razpisa za upravljalca zavetišča za živali še ni mogoče objaviti, ker občini Piran in Izola k temu še nista dali soglasja. Boškovićeva ima v rokah dokumente, ki dokazujejo nasprotno.

Prejšnji teden je namreč piranskega in izolskega župana, Petra Bossmana in Igorja Kolenca, pozvala, naj pojasnita svoja stališča, saj jo je zanimalo, čemu oklevata pri izdaji soglasja. Pravi, da jo je presenetilo, ker je iz Pirana dobila pojasnilo, da so tamkajšnje strokovne službe že 26. oktobra koprski občinski upravi posredovale soglasje.

“Sporočili smo jim, da potrjujemo vsebino razpisne dokumentacije. Prav tako smo predstavnike Mestne občine Koper seznanili tudi, da si želimo čimprejšnjo izvedbo razpisa,” je vodja piranske občinske službe za odnose z javnostmi Slavica Tucakov v elektronskem sporočilu odgovorila Boškovićevi.

V Izoli bi daljši urnik zavetišča

Po njenih besedah pa je bilo zanimivo tudi pojasnilo iz izolske občine. Potrdili so ji, da so soglasje podali 14. decembra, da pa so se zadnjič s Koprčani usklajevali 19. oktobra. Takrat so imeli pripombo glede urnika zavetišča, saj so se zavzemali za daljši obratovalni čas.

Boškovićeva zdaj ugotavlja, da si tako v Piranu kot v Izoli želijo urediti razmere, zato je koprski službi za občinski svet znova poslala zahtevo za razširitev dnevnega reda na današnji seji. Pričakuje, da jo bodo svetniški kolegi podprli in izglasovali sprejem 15-dnevnega roka za objavo razpisa.

“Razvite demokracije delujejo na podlagi transparentnih javnih razpisov. Zato tudi v konkretnem primeru vztrajam, da nemudoma ukrepamo in zahtevamo objavo javnega razpisa. Le pošten in transparenten javni razpis lahko zagotovi najboljšega upravljalca zavetišča za zapuščene živali,” je prepričana Boškovićeva. Zavetišče v Dvorih pri Sv. Antonu od 19. junija deluje pod okriljem Komunale Koper, ki je postala njegova interventna upravljalka, potem ko so občine prekinile pogodbo z Obalnim društvom proti mučenju živali.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano