Razpis LAS Istra konec poletja

Enajst lokalnih akcijskih skupin (LAS) iz Italije, Slovenije in Hrvaške je v Šmarjah pri Kopru podpisalo sporazum o sodelovanju na območju podeželja Istre, Krasa, Kvarnerja in Gorskega kotarja. To odpira tudi možnost sofinanciranja zamisli, ki bodo povezale več partnerjev iz več regij. Priložnosti za to so predvsem na področju turizma, kmetijstva, obrtništva in tudi ribištva.

Skupaj z lastnim vložkom naj bi do leta 2020 oziroma 2023 
člani LAS Istra razvili za 6,15 milijona evrov novih projektov.  Foto: Susana Vera
Skupaj z lastnim vložkom naj bi do leta 2020 oziroma 2023 člani LAS Istra razvili za 6,15 milijona evrov novih projektov.  Foto: Susana Vera

ŠMARJE PRI KOPRU > Septembra se je 130 društev, zavodov, fizičnih oseb, nevladnikov, ribičev gospodarskih družb in drugih, ki želijo prispevati k razvoju občin Ankaran, Koper, Izola in Piran, povezalo v novo Lokalno akcijsko skupino LAS Istra. Pred dnevi se je skupina povezala s še desetimi podobnimi iz okolice, Italije in Hrvaške. Zdaj tako LAS Istre kot druge skupine snujejo načrte, ki jih nameravajo udejanjiti v prihodnjih letih, to je do leta 2020 oziroma 2023.

Zdaj načrtujejo prihodnost

“Obdobje je zelo pomembno, saj zdaj postavljamo temelje, ki bodo podlaga za delovanje pet let. Spodbuditi moramo prave projekte, da bodo uresničeni. Bistven princip pa je sodelovanje in povezovanje,” pravi predsednik LAS Istra Andrej Medved. “Obetamo si učinke na področju ribištva in promocije ribištva, razvoju trajnostnih oblik turizma, turistične ponudbe na podeželju, razvoj okolju prijaznih oblik kmetovanja s poudarkom na ekološkem kmetijstvu, ohranjanje dediščine ter povezovanje urbanih in podeželskih območij v skupno destinacijsko območje,” našteva. Strategija LAS Istre je usmerjena v spodbujanje inovacij, razvoja in ustvarjanja novih priložnosti. V sodelovanju z ostalimi desetimi skupinami pa bodo skušali najti podobne projekte, ki bi jih lahko skupaj uresničevali. S tem bi si odprli tudi vrata do dodatnega denarja.

Na voljo več kot pet milijonov evrov

Projekti z območja štirih istrskih občin si lahko obetajo dobrih pet milijonov evrov iz treh skladov; 979.000 evrov iz sklada za razvoj podeželja, 821.000 evrov iz sklada za regionalni razvoj ter 3,23 milijona evrov iz ribiškega sklada. Skupaj z lastnim vložkom naj bi do leta 2020 oziroma 2023 člani LAS Istra razvili za 6,15 milijona evrov novih projektov. Za denar se bodo lahko potegovali, ko bo objavljen javni razpis, to pa se bo zgodilo, ko bo LAS Istra oddal vlogo ministrstvu, nato pa bo ministrstvo izdalo odločbo. “Naš LAS trenutno pripravlja vlogo, ki bo oddana konec januarja. Če dobimo odločbo v treh mesecih, razpis za projekte lahko pričakujemo konec poletja 2016,” pravi Medved. Povezovanje enajstih skupin LAS iz treh sosednjih držav pa omogoča dostop do še dodatnega denarja. HR


Najbolj brano