Ravnateljici očitajo premalo vizije, protikandidatu sodni spor

V Osnovni šoli Ivana Babiča - Jagra Marezige se zapleta z izbiro ravnatelja, zato so ponovili razpis, s katerim želijo poiskati najprimernejšega človeka za ta položaj.

Pred kratkim sta se za vodilni položaj v OŠ Marezige potegovala dosedanja ravnateljica Adelina Pahor in Novogoričan Mykhaylo Madan, vendar - kot kaže -  nobeden od njiju ni bil dovolj prepričljiv. Foto: Helena Race
Pred kratkim sta se za vodilni položaj v OŠ Marezige potegovala dosedanja ravnateljica Adelina Pahor in Novogoričan Mykhaylo Madan, vendar - kot kaže - nobeden od njiju ni bil dovolj prepričljiv. Foto: Helena Race

MAREZIGE > Pred kratkim sta se za to vodilno mesto potegovala dosedanja ravnateljica Adelina Pahor in Novogoričan Mykhaylo Madan, vendar - kot kaže - nobeden od njiju ni bil dovolj prepričljiv. Oba sta že napovedala, da se bosta znova prijavila na razpis.

Zdajšnja ravnateljica Adelina Pahor, ki šolo vodi peto leto, razlogov, zakaj je svet staršev ne podpira in ji med drugim očita, da v njeni predstavitvi manjkajo jasna vizija za prihodnost šole, aktivno vodenje in motiviranje učiteljskega zbora, ne želi komentirati. “Svojo vizijo sem predstavila, izkazala sem se s svojim delom, kar mi potrjujejo tudi najožji sodelavci, v vlogi ustanoviteljice pa me podpira tudi občina,” meni Pahorjeva.

Pahorjeva brez večine

Kje se je torej zalomilo? Pravi, da je bilo odločilno tajno glasovanje članov sveta šole. Pet glasovnic je bilo neveljavnih, pet članov je glasovalo zanjo, ena članica pa je bila odstotna. Za ponovno ustoličenje na mesto ravnateljice bi morala prejeti absolutno večino, torej šest glasov.

Po njenih besedah so jih pred glasovanjem pozitivno mnenje izrekli v občini (spomnimo, da so ta neobvezujoča mnenja zdaj v pristojnosti komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja) in predstavniki učiteljev, odziv staršev pa je ne preseneča. Pojasnjuje, da so se na zadnji pedagoški konferenci učitelji sestali s predstavnicama staršev in sveta zavoda in jima ponovno pojasnili stališče glede njenega dosedanjega dela, zato upa, da bo v drugo njena prijava na razpis uspešnejša.

Iz mnenja sveta staršev je med drugim razbrati, da ji v vmesnem obdobju do predstavitve na ponovljenem razpisu dajejo možnost, da se izkaže v “odločnem vodenju kolektiva, motivaciji zaposlenih, iskanju idej za izobraževanje kadra in lobiranju za širitev šole pri pristojnih.” Sicer pa starši od nje pričakujejo tudi večjo odločnost pri vpeljevanju sprememb in novosti.

Svet staršev zadržan do Madana

Tudi Mykhaylo Madan, nekdanji ravnatelj Glasbene šole Nova Gorica, ki so ga pred dvema letoma odstavili s tega položaja, ker naj bi mimo predpisov zaposlil svojo ženo, napoveduje, da se bo znova potegoval za ravnateljski stol v Marezigah. “Počutim se sposobnega za vodenje tega zavoda,” ocenjuje.

V svetu staršev so bili z njegovo predstavitvijo zadovoljni, bil je jasen in odločen, so zapisali. Pri dokončni podpori pa so nato imeli kar nekaj zadržkov. Glavno vlogo je odigral Madanov spor v zvezi z razrešitvijo na prejšnjem delovnem mestu. “Nisem bil obsojen, niti ni bila proti meni vložena nobena pravnomočna obtožnica. Pritožil sem se na odločitev sodišča, vendar mi na prvi stopnji niso ugodili, zdaj pa o mojem zahtevku odloča sodišče na drugi stopnji,” razlaga Madan. Prepričan je, da ta njegova osebna zadeva sploh ne bi smela vplivati na prijavo na razpis.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano