Rakovica z rumeno barvo in povsem novo notranjostjo

Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič je po treh letih prizadevanj sklenilo obnovo enega od štirih mladinskih domov - doma Rakovica. Postopna temeljita obnova je vredna kar 500.000 evrov, za zadnje posege, ki so potekali tri mesece, pa so odšteli 74.000 evrov.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > Mladinski dom Rakovica je bil zgrajen leta 1963 in ga je dodobra najedel čas, njegove temelje pa podzemne meteorne vode. Delavci so v zadnjih treh mesecih naredili dodatno temeljenje s smolami, zgradili novo zunanjo meteorno, vodovodno in fekalno kanalizacijo z zunanjo hidroizolacijo objekta, uredili nove skupne kopalnice, postavili novo stavbno pohištvo, uredili elektroinštalacije in talne obloge, postavili Canon učilnico, demonstracijsko kuhinjo in sušilnico perila.

V Rakovici je 147 ležišč, objekt pa je (brez kletnih tehničnih prostorov) velik 1234 kvadratnih metrov in ima enajst večposteljnih sob. Tukaj so nastanjene otroške in mladinske skupine s programi zdravstvenih letovanj Rdečega križa Slovenije, obnovitvenih rehabilitacij za diabetike in otroke s celiakijo, letovanj otrok iz socialno ogroženih okolij z viri humanitarnih akcij in drugih donatorskih sredstev, šole in vrtci v naravi in mladi športniki na pripravah.

Takšno postopno obnovo mladinskega doma Rakovica so z donacijami omogočili dolgoletni donatorji, poudarja Ana Žerjal, vodja zdravilišča. V zahvalo so njihova imena obeležili na spominski plošči.

Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič je zdraviliški, športni in izobraževalno-pedagoški center, kjer je v minulih šestdesetih letih letovalo pol milijona otrok. “V obnovljenem objektu bodo mladi gostje uživali udobje, ki je skladno s sedanjimi standardi za namestitvene objekte. Na hodniku pa so tudi nove navdihujoče poslikave, ki so jih ustvarili prostovoljci Zavoda za trajnostni razvoj Istre in simbolizirajo morsko dno in njegovo življenje,” je sklenila Ana Žerjal ter dodala, da letos načrtujejo 85.000 nočitev.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano