Radarji v Luciji umirjajo promet, a razburjajo voznike

“Pol Lucije je že plačalo kazen, ker občina postavlja premične radarje na cesti pri šoli in proti obrtni coni. S tem samo polni proračun,” se huduje Tomislav Burtič, obrtnik iz Lucije. Meni, da večina kršiteljev vozi nekaj kilometrov nad omejitvijo, ki je le 30 kilometrov na uro, in da so kazni prehude. Odkar postavljajo radar, je kršitev vse manj, pa ugotavljajo v občinski upravi.

Liminjanska cesta je polna opozoril, naj bodo vozniki pazljivi 
in vozijo počasi; občasno se jim pridruži še premični radar.   Foto: Helena Race
Liminjanska cesta je polna opozoril, naj bodo vozniki pazljivi in vozijo počasi; občasno se jim pridruži še premični radar.  Foto: Helena Race

LUCIJA > Na nekaterih odsekih ceste proti obrtni coni v Luciji in v okolici tamkajšnje osnovne šole prometni znaki omejujejo hitrost na le 30 kilometrov na uro. Promet umirjajo table, ki izpisujejo hitrost vožnje, “ležeči policaji” in številne označbe. Avgusta pa je nad prehitre voznike piranska občina poslala še premične radarje.

Hitro gredo prehitro

S tem je sprožila nezadovoljstvo nekaterih krajanov in obrtnikov, ki pogosto vozijo po Liminjanski cesti. “30 kilometrov na uro je malo. To je zlahka prekoračiti. Kaznovani so tisti, ki vsak dan vozijo mimo in malo presežejo omejitev, niso pa to divjaki. Kazni so visoke, gre le za polnjenje proračuna,” je ogorčen Tomislav Burtič, ki pravi, da se z njim strinja še marsikdo. “V dveh mesecih je pol Lucije plačalo kazen; gre za 250 evrov in tri točke,” dodaja.

Nadzor nad hitrostjo voznikov v Luciji opravljajo občinski redarji, pri tem pa sodelujejo s podjetjem Intermatic, ki je pooblaščeno za izvajanje radarskih meritev. S premičnim radarjem so na lucijske ceste začeli prihajati avgusta, kršitelje pa lovijo tudi po drugih krajih piranske občine, predvsem na šolskih poteh in na prometno občutljivih območjih.

Ponoči je divjakov veliko več

Od avgusta do novembra je premični radar na cestah piranske občine ujel 1081 prehitrih voznikov, ki jim je občinsko redarstvo izreklo globe po zakonu o pravilih cestnega prometa. Koliko se je iz tega naslova nateklo v proračun, na občini niso odgovorili. Pravijo pa: “Za meritve smo se odločili izključno zaradi zagotovitve večje varnosti vseh udeležencev v prometu.” Če bi vsi plačali najnižjo globo za prekoračitev hitrosti za pet kilometrov na uro v naselju, to je 40 evrov, bi to naneslo več kot 43.000 evrov.

Odkar so začeli izvajati meritve v Luciji, se je število prekrškov na šolski poti občutno zmanjšalo, ugotavljajo v piranski občinski upravi. “V začetku smo na Liminjanski izmerili celo 74 prekrškov, danes v povprečju zabeležimo le še 26 prekrškov na meritev. Na Belokriški cesti v Portorožu pa smo zabeležili po 17 prekrškov, danes v povprečju le še šest,” navajajo.

1081 prehitrih voznikov je od avgusta do novembra ujel premični radar na območju piranske občine.

Kaj pa o vsem skupaj pravijo v lucijski krajevni skupnosti? Nanjo se krajani, ki bi negodovali zaradi premičnih radarjev, niso obrnili. Zagotavljanju varnosti predsednik KS Franko Fičur ne oporeka, opozarja pa, da bi morali občinski redarji na ceste tudi ponoči. “Ponoči po Podvozni in Liminjanski pogosto norijo tako vozniki avtomobilov kot motoristi. Njih bi bilo treba kaznovati. Kršitve so ponoči veliko hujše kot podnevi, ko kdo malo pohiti, ker je pozen za šolo ali službo,” občinski upravi predlaga Fičur.

Globe za prekoračitev omejitve hitrosti v naseljih:

> 40 evrov za prekoračitev 5 km/h,

>80 evrov za prekoračitev 10 km/h,

> 250 evrov in tri kazenske točke za prekoračitev 20 kilometrov na uro (če je omejitev v naselju 50 km/h),

> 300 evrov in tri kazenske točke za prekoračitev 20 kilometrov na uro (če je omejitev 30 km/h),

> 500 oziroma 1000 evrov in pet točk za prekoračitev 30 oziroma 50 km/h ...

HELENA RACE


Najbolj brano