Računalniki blokirajo plačila

Istrskim občinam grozi, da ne bodo mogle dokončati 18 milijonov evrov vrednega projekta hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema. Projekt ogroža računalniški program, tako imenovani IS SAR, katerega poznavanje je, kot pravijo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, ključno za črpanje državnega in zlasti evropskega kohezijskega denarja.

V Ulici II. prekomorske brigade so, z izjemo manjšega odseka, dela končali. Povsem nared  bo  do 23. avgusta. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V Ulici II. prekomorske brigade so, z izjemo manjšega odseka, dela končali. Povsem nared bo do 23. avgusta. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ISTRA > Tri istrske občine so se hidravličnih izboljšav vodovoda lotile pred koncem lanskega novembra, imajo še za približno sedem mesecev dela. Dela, s katerimi izboljšujejo 34 odsekov istrskega vodovoda v skupni dolžini 18,5 kilometra, izvaja koprski Grafist. Račune izstavlja koprski občini, ki vodi projekt, ta pa jih pošilja v Ljubljano na ministrstvo za kmetijstvo in okolje, kjer jih včasih poravnajo, drugič ne.

Zaradi neplačanih računov je koprski župan Boris Popovič prejšnji teden pisal ministru Dejanu Židanu, od katerega do včeraj še ni dobil odgovora. Ministra je opomnil, da so se na tako zahteven projekt pripravljali šest let in skupaj z njegovim ministrstvom. “Občine ne moremo pristati na to, da zaradi neusklajenih birokratskih zapletov financiramo tudi deleže, ki bi morali biti zagotovljeni iz kohezijskega sklada in državnega proračuna. To nas lahko pripelje do tega, da bomo naložbo prisiljeni ustaviti, s čimer bi ogrozili rok za izvedbo projekta, pa tudi koriščenje kohezijskega denarja,” je bil jasen Popovič.

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje pa so nam včeraj zagotovili, da bodo naredili vse, da bo projekt izpeljan po pravilih pogodbe o sofinanciranju in kohezijske politike. “Ministrstvo bo plačalo račune,” nam je zatrdil Boštjan Petelinc, v. d. generalnega direktorja direktorata za vodo in investicije. Na vprašanje, zakaj tega še ni naredilo, pa je odgovoril, da morajo biti računi pripravljeni po pravilih, ki veljajo za črpanje kohezijskega denarja. Za to je treba obvladati poseben računalniški program IS SAR, ki sive lase na začetku povzroča mnogim občinam, tudi pri drugih projektih. “Po približno tretjem računu težav ni več,” pravi.

Račun za slab milijon evrov naj bi v Kopru dopolnjevali kar sedemkrat ali osemkrat, nazadnje so ga prav pred dnevi. “Zdaj ga na ministrstvu pregledujejo. Če ne bodo imeli nobenih pripomb več, bo račun plačan predvidoma v desetih delovnih dneh,” napoveduje Petelinc.

Od devetih poslanih računov so doslej plačali štiri, od katerih se je samo eden nanašal na gradbena dela, drugi so se na nadzor, ki ga izvaja Družba za razvoj infrastrukture (DRI). Doslej edini poravnan račun za gradbena dela je znašal “zgolj” 60.183 evrov. Drugega, občutno višjega, za 984.429 evrov, še niso plačali, čeprav jih k temu zavezuje posebna pogodba. Iz državne blagajne in evropskega kohezijskega sklada pa bi morali prispevati kar 15,57 milijona, glavnina (13,23 milijona) bi bila kohezijskega denarja.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano