Pust nasmejanih ust v soboto začenja pot po Istri

Maškara, pustna šema, pa pústar, pústnjak, pústnik, fášenk in kurent - en simbol v neštetih preoblekah prihaja v soboto v Istri, kjer namerava še v nedeljo in torek odganjati zimo. Če mu bo uspelo pregnati meglo, bo že veliko naredil.

Utrinek iz lanske pustne povorke v Kopru Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Utrinek iz lanske pustne povorke v Kopru Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ISTRA > Bržkone največja pustna povorka, 9. Istrska pustna povorka, bo v Kopru, ki bo s seboj prinesla tudi zapore prometa. Potekala bo v soboto med 10.45 in 14. uro, za promet pa bodo popolnoma zaprte Ljubljanska cesta (od Pristaniške ulice do tako imenovanega turbokrožišča), Cesta Zore Perello - Godina, Piranska cesta (od tržnice do Pristaniške ulice), Ferrarska ulica (od sodišča do Ljubljanske ceste), Vojkovo nabrežje (od sodišča do Pristaniške ulice) in Pristaniška ulica (od vrat Muda do koprske tržnice). Do 17. ure bo popolnoma zaprta Pristaniška ulica od koprske tržnice do Ukmarjevega trga. Prav tako že jutri od 16. ure naprej ne bo mogoče parkiranje na Ukmarjevem trgu, odprli ga bodo v soboto ob 19. uri. Jutri bodo ob 15. uri zaprli tudi del parkirišča pri stadionu Bonifika, parkiranje bodo dovolili znova v soboto ob 15. uri.

Na Prešernovem trgu bodo že prej, med 10. in 12. uro, otroške pustne ustvarjalnice, med 10. in 11. uro pa plesno pustno rajanje s plesno šolo Fiona. Istrska pustna povorka bo ob 11. uri štartala s parkirišča ob koprskem stadionu Bonifika ter se bo po Ljubljanski cesti in Pristaniški ulici pomikala vse do cilja na trgu pri Upravi za pomorstvo (nasproti Taverne). Po razglasitvi nagrad za najboljše pustne skupine in pustne maske bo na vrsti pustno rajanje s skupino Trio Teci Teci.

Pust v zaledju

Bogat pustni program so pripravili tudi v koprskem zaledju. V Hrvatinih se bodo maškare srečale v soboto med 16. in 20. uro, in sicer na vaškem trgu, kjer se jim bodo pridružila društva iz Hrvatinov. Od tam jih bo pustna povorka vodila v KD Božiči, kjer se bo nadaljevalo pustno rajanje in sladkanje s krofi.

Na povorko mask se pripravljajo tudi v soboto v Zazidu, kjer se bo začela ob 14. uri. Isti dan bodo rajali tudi v dvorani Doma krajanov v Šmarjah, kjer se bo dogajanje začelo ob 18. uri. Veliko pustovanje s skupinama Tequila in Majka bo v soboto od 21. ure naprej tudi v dvorani Zadružnega doma v Marezigah. V Pobegih - Čežarjih bodo pripravili večerno pustovanje s skupino Ne me jugat.

V nedeljo bodo ob 11. uri tradicionalno povorko mask pripravili v Movražu, ob 12. uri pa še v Cetorah. Na pustni torek se bo ob 16. uri tradicionalna povorka mask sprehodila po Bezovici, ob 17. uri pa bodo v dvorani Zadružnega doma v Dekanih znova pripravili pustno rajanje za otroke. V sredo, 1. marca, ob 18.30 se bodo od pusta poslovili in ga pokopali v Dekanih.

Izola

Izolani so zaradi vremenske napovedi prireditev preselili v Večnamensko dvorano Livade. Pustno rajanje se bo pričelo v soboto ob 10. uri, sklenilo naj bi se ob 14. uri. Za dobro vzdušje bodo poleg mask poskrbeli DJ Lovro ter člani Gledališke skupine STEPS Izola in Teater Cizamo.

Ankarančani bodo tudi pustovali v soboto v hotelu Oltra, kjer se bo začelo ob 16. uri. Vse maškare čaka pester program ob glasbi, izbrali in nagradili bodo najizvirnejšo masko.

Pust v Portorožu

7. Portoroška pustna povorka bo v nedeljo in se bo začela ob 13. uri v Luciji pred marino, od koder bo šla proti cilju na Trgu Prekomorskih brigad, kamor naj bi prispela ob 15. uri. Od 13. ure bo za glasbo skrbela skupina Nočni skok. Povorka se bo na trasi tudi predstavila, in sicer pod hotelom Metropol in pred pokrito tržnico Tivoli.

Med 13. in 16. uro bo na celotni trasi med Lucijo in Portorožem moten promet za vsa vozila zaradi začasne zapore cestišča. Med 13. in 18. uro bo popolna zapora prometa v smeri iz Pirana proti Luciji na odseku med objektom Vila Marija in GH Portorož. Obvoz bo za vsa vozila preko Belega Križa.

Otroško pustno rajanje bo v avli Avditorija Portorož in se bo pričelo ob 11. uri s Primožem Fortejem - Guštom. Maškare se bodo lahko po zabavi in plesu posladkale s krofi.

Tradicionalni, letos že 15. Veliki pustni ples, na temo cirkusa bo v soboto od 20. ure dalje v Gledališču Tartini Piran. Nastopili bodo Blue Angel Gang in DJ Adriano Roj z gosti, folklorno skupino v maskah z iz miljskega karnevala Folclore Serenade. Najlepše maske bodo tudi nagradili. AP


Najbolj brano