Prvič volitve v Občini Ankaran

Župane in občinske svetnike bomo volili 5. oktobra. Tako je odločil predsednik državnega zbora Janko Veber, ki je v torek podpisal odlok o razpisu lokalnih volitev. Tudi v Občini Ankaran v ustanavljanju. Tam so pripravljeni za morebitna nagajanja Mestne občine Koper, kjer razpisa volitev v Občini Ankaran za zdaj ne komentirajo.

V Občini Ankaran v ustanavljanju so pripravljeni za morebitna nagajanja Mestne občine Koper, kjer razpisa  volitev v Občini Ankaran za zdaj ne komentirajo Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V Občini Ankaran v ustanavljanju so pripravljeni za morebitna nagajanja Mestne občine Koper, kjer razpisa volitev v Občini Ankaran za zdaj ne komentirajo Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA Odločba ustavnega sodišča je zavezujoča in če volitev v Ankaranu ne bi razpisal, bi ravnal protizakonito, je svojo odločitev za Ankaran pojasnil predsednik DZ Janko Veber.

Deklaracija ni zavezujoča

Deklaracija o izvršitvi odločbe ustavnega sodišča glede ustanovitve občine Ankaran, ki jo je DZ potrdil prejšnji teden, ni zavezujoča, je pojasnil Veber. Skupina 21 poslancev s prvopodpisanim Jožefom Kavtičnikom (PS) je z njo želela preprečiti volitve v tej občini. To je Veber ocenil kot pritisk na predsednika DZ. Poudaril je, da volitve razpisuje v skladu z zakonom o lokalni samoupravi in tudi v skladu z odločbo ustavnega sodišča. Slednje se nanaša na ustanovitev občine Ankaran in po Vebrovem prepričanju zelo jasno določa, da se prve volitve v tej občini opravijo v letu 2014. Prepričan je, da je s tem tako državni volilni komisiji kot občinskim volilnim komisijam poenostavil delo.

Ob tem predsednik DZ pričakuje, da bo deklaracija v Mestni občini Koper (MOK) “verjetno služila kot podlaga, da ne bodo oblikovali vsega potrebnega za izvedbo volitev v Občini Ankaran, kar je v njihovi pristojnosti”. Računa pa, da dodatnih pritiskov nanj ne bo.

Volitve lahko predsednik državnega zbora razpiše najprej 135 dni pred pretekom štirih let od prejšnjih rednih volitev v občinske svete. Od dneva razpisa volitev do dneva glasovanja ne sme preteči več kot 90 in ne manj kot 60 dni. Zadnje redne lokalne volitve so bile 10. oktobra leta 2010, kar pomeni, da bi Veber lahko razpisal volitve že konec maja, a je želel, kot je pojasnil, počakati na izid postopka za izvedbo predčasnih državnozborskih volitev.

Na oktobrskih lokalnih volitvah bodo volilci izbrali 212 županov in približno 3400 občinskih svetnikov. Poleg tega bodo volili člane svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Kavtičnik vztraja

Jožef Kavtičnik, prvopodpisani pod omenjeno deklaracijo, s katero je 21 poslancev želelo preprečiti volitve v občini Ankaran, pričakuje, da Mestna občina Koper volitev v Ankaranu ne bo izvedla. “V tem primeru bo volitve morala izvesti državna volilna komisija,” meni. Poudarja, da sam spoštuje odločbe ustavnega sodišča, a odločba o ustanovitvi Občine Ankaran je zanj nesprejemljiva, ker da se je s tem “ustavno sodišče postavilo nad državni zbor.”DK

Strmčnik: pričakujemo nagajanja MOK

Gregor Strmčnik, predsednik sveta KS Ankaran, se veseli razpisa volitev v Občini Ankaran v ustanavljanju, hkrati pa je do samih volitev pripravljen tudi na zaplete. “Najmanj, kar lahko pričakujemo, je, da nam bo Mestna občina Koper nagajala in da ne bo opravila, kar bi morala: imenovati občinsko volilno komisijo v Občini Ankaran. Če bo tako, bo to namesto nje morala storiti državna volilna komisija,” pojasnjuje Strmčnik.

Posebej ga skrbi morebiten poskus zlorabe italijanske narodnostne skupnosti, kar se je zgodilo že dvakrat: “Bojimo se, da bi se načrtno zapletalo pri izvolitvi njihovega predstavnika v občinski svet Občine Ankaran.” Ravno v torek je Združenje skupnosti Italijanov Ankaran začelo z zbiranjem izjav o pripadnosti avtohtoni narodni italijanski skupnosti. Tako bodo pristojnim organom pomagali oblikovati posebni volilni imenik, da se bodo lokalnih volitev lahko nemoteno udeležili tudi pripadniki italijanske skupnosti na območju Ankarana. Strmčnik se zahvaljuje vsem, ki so tako ali drugače prispevali, da so volitve razpisane tudi v Občini Ankaran. To, da se predsednik DZ Veber ni uklonil pritiskom nenačelnih lobističnih skupin, ki so želele preprečiti izvedbo lokalnih volitev v organe Občine Ankaran in s tem preprečiti izvršitev odločbe ustavnega sodišča, ima več razsežnosti, poudarja: “To ni dobro le za Ankaran, ima širši pomen: Veber je s svojo držo preprečil načrtno rušenje avtoritete institucij pravnega reda.”

SR


Najbolj brano