Prvega januarja v morju

Danes ob 14. uri so se številni kopalci v Portorožu udeležili tradicionalnih, že 11. novoletnih skokov v morje. Dogodek, ki ga že od leta 2005 organizira športno društvo Sokol iz Ljubljane, je pritegnil tudi številne gledalce. Morje je imelo približno 10 stopinj Celzija.

Tradicionalnega skoka v morje se je tudi letos udeležilo veliko kopalcev. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Tradicionalnega skoka v morje se je tudi letos udeležilo veliko kopalcev. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Dogodka se je po ocenah organizatorjev udeležilo med 320 in 330 kopalcev, z obale pa si je dogajanje ogledalo približno 3000 ljudi.

Manjše število udeležencev kot lani, ko je v vodo skočilo kar 380 kopalcev, je vodja prireditve Nino Cokan pripisal “zimsko-sibirskemu vremenu”, ki je zajelo Istro v zadnjih dneh. “Veliko je bilo tudi predprijavljenih, za katere vemo, da bi prišli, ampak so bile razmere take, da so potem odpovedovali,” je povedal.

Čeprav so bile prejšnje dni temperature za Slovensko Istro precej nizke in je pihala močna burja, je morje po podatkih Morske biološke postaje Piran na površini danes vseeno imelo sorazmerno visokih 11,4 stopinje Celzija.

Poleg Slovencev so bili med udeleženci tudi Italijani, Hrvati in Rusi. Cokan je povedal, da so letos sprva ciljali na vpis v Guinnessovo knjigo rekordov ter tudi poslali povpraševanje, vendar bi morali plačati 600 evrov samo za podatek, če je bil tak rekord sploh postavljen.

“Smo pa rekorderji zase,” je rekel in dodal, da namen dogodka ni v podiranju rekordov, ampak v druženju.

Z novoletnim skokom v morje, ki je za udeležence predvsem izziv, po njegovih besedah ljudje “sperejo vso umazanijo, ki se je nabirala tekom leta, in štartajo v novo leto polni adrenalina, entuziazma, pozitivne energije, ki mora držati vse leto”.

STA


Najbolj brano