Prva evropska čezmejna kanalizacija

V prihodnje bodo 120 gospodinjstev na slovenskem delu Miljskih hribov navezali na obstoječe italijansko kanalizacijsko omrežje tik čez mejo. Po dolgoletnih prizadevanjih je torej dozorela zamisel, da fekalnih voda ne bi črpali čez hrib v Koper, temveč bi za te namene zagotovili krajšo in cenejšo različico.

V prihodnje bodo 120 gospodinjstev na slovenskem delu 
Miljskih hribov  navezali na obstoječe italijansko kanalizacijsko omrežje tik čez mejo.  Foto: Tino Mamić
V prihodnje bodo 120 gospodinjstev na slovenskem delu Miljskih hribov navezali na obstoječe italijansko kanalizacijsko omrežje tik čez mejo.  Foto: Tino Mamić

HRVATINI > Občini Koper in Milje sta se dogovorili, da bi približno tri kilometre cevi za 120 hiš na območju Cereja in Premančana navezali na že obstoječi kanalizacijski sistem onkraj meje.

Koprska občina ima že v rokah idejne rešitve za navezavo, še letos pa naj bi dobili gradbeno dovoljenje. S to zamislijo se bodo konec leta prijavili na evropski razpis za financiranje čezmejnih projektov. Če bodo uspeli prepričati evropske presojevalce, bi lahko omrežje zgradili do leta 2020. To bi bila obenem pilotna izvedba v okviru EU. V koprski občini pojasnjujejo, da takšna rešitev za uporabnike ne bo dražja, za priključitev na kanalizacijo pa bodo tudi v tem primeru morali odšteti 1500 evrov.

Sicer pa so pod okriljem čezmejnega projekta Tradomo (partnerji so ministrstvo za infrastrukturo in prostor, občina Milje, Provinca Trst in Mestna občina Koper) že zgradili tudi cesto od Cereja do Milj. Takrat je koprska občina pogojevala namestitev velikih cevi pod cestiščem, da se bodo na omrežje lahko priključila tamkajšnja slovenska gospodinjstva v smeri Milj. Prihodnji torek se bodo predstavniki občine srečali s tistimi krajani, ki morajo podpisati pogodbo, da soglašajo s potekom cevi po njihovih parcelah. Zemljišče je namreč v tretjinski lasti občine, države in zasebnikov.

NH


Najbolj brano