Proti Kolencu morda tudi Pečanova

Zdajšnji izolski župan Igor Kolenc je že pred časom napovedal vnovično kandidaturo. Med kandidati, ki ga bodo poskušali zamenjati na vrhu izolske občine, je slišati omenjati Branka Simonoviča, Bogdana Gerka, Saša Glavaša, pa tudi nekdanjo županjo Bredo Pečan, ki je na zadnjih volitvah podprla Kolenca.

Breda Pečan Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Breda Pečan Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Breda Pečan še ni povsem opustila ideje, da bi kandidirala za županjo, predvsem zato, ker naj bi jo k temu nagovarjali Izolani. Je pa nekoliko razočarana nad izidom na državnozborskih volitvah, zato bo med Izolani v prihodnjih dneh naredila anketo in preverila, kakšno podporo ima in ali je sploh smiselno kandidirati. Najverjetneje bi morala kandidirati kot samostojna kandidatka, saj naj bi izolski SD podpiral kandidaturo župana Igorja Kolenca.

Ta je že v začetku leta napovedal vnovično potegovanje za županski mandat, češ da mora dokončati, kar je začel. Zatem pa ne namerava več kandidirati. “Mislim, da je prav, da bo Kolenc še en mandat župan, da uresniči vse projekte, ki se jih je lotil,” meni tudi predsednik izolskega SD Aleksej Skok.

V stranki so naredili anketo, ki je pokazala, da ima Kolenc daleč večjo podporo med Izolani kot Breda Pečan ali kdorkoli drug. “Tudi naše članstvo se v veliki večini nagiba h Kolencu, se pa najdejo takšni, ki imajo ločeno mnenje, ampak to so posamezniki,” pravi Skok. SD se bo o županskem kandidatu in imenih na listi za občinski svet uradno odločal sredi avgusta.

Volitev se bo zagotovo udeležila tudi SDS, vendar njen kandidat ne bo predsednik stranke in svetnik Radivoj Nardin, pač pa Saša Glavaš.

Kandidati preostalih strank bodo znani po 20. avgustu. V strankah nameravajo opraviti skupno javnomnenjsko raziskavo. Vsaka naj bi predlagala po dve imeni, izbrali naj bi tista z več podpore. V Desusu se bodo najbrž odločali med predsednikom in zdajšnjim podžupanom Brankom Simonovičem ter Danilom Markočičem, v IJN pa med predsednikom Bogdanom Gerkom in predsednikom svetniškega kluba Alojzem Zorkom. Lista Izolani bo kandidate za občinski svet in župana sporočila prihodnji četrtek, napoveduje Drago Mislej-Mef. Kdo bo kandidat, se še niso odločili niti v Oljki, pravi predsednik stranke Valter Krmac.

V Izoli čakajo, ali bo svoje ime ponudila tudi Stranka Mira Cerarja, vendar se tam o županskih kandidatih še niso izrekli, saj šele ustanavljajo lokalne odbore. Slišati je, da naj bi se stranki ponujal predsednik nadzornega odbora občine in donedavni član PS Darko Filiput, sam pa odločno zanika, da bi se potegoval za župansko funkcijo. Župansko kandidaturo zanika tudi Davorin Adler, ki je v občinsi svet prišel kot član LDS, potem pa je postal simpatizer PS.

MIRJANA CERIN,

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano