Propadajoča Virginia naprodaj

Nekdanji hotel Virginia v Portorožu še kar propada. Prav dobro pa - kot kaže - ne gre niti njenemu lastniku Marinu Belacu oziroma podjetju Aurora. Okrajno sodišče v Piranu bo namreč Virginio prodajalo na dražbi, da bi poplačalo lastnikove upnike.

Virginii ogenj in čas nista prizanašala Foto: Helena Race
Virginii ogenj in čas nista prizanašala Foto: Helena Race

PORTOROŽ > Okrajno sodišče v Piranu je prodajo hotela Virginia sprožilo zaradi dolgov podjetja Aurora, ki je lansko leto končalo v rdečih številkah in je na seznamu davčnih dolžnikov, oziroma njegovih družbenikov Marina in Erike Belac. Več upnikov skupno zahteva nekaj več kot 174.000 evrov.

Ocenjena vrednost propadajočega hotela pa je ocenjena na dobrega 1,5 milijona evrov. V ponedeljek ga bodo skušali prodati na prvi javni dražbi in zanj pričakujejo najmanj 70 odstotkov tega zneska (to je približno 1,1 milijona evrov). Če prodaja ne bo uspela, lahko Virginii na drugi dražbi ceno znižajo do polovice.

Na vprašanje, ali dražba pomeni, da se poslavlja od nekdaj slavne Virginie, Belac ni želel odgovoriti. Zatrjuje, da dolgovi niso povezani s propadajočim hotelom, glede načrtov, povezanih z njim, pa pravi, da ni nič novega. Hotel je kupil leta 1994, na njegovem mestu pa je želel zgraditi terasasto zgradbo s štirimi nadstropji. To mu je preprečil prostorski akt, ki je bil sprejet leta 1992 in predvideva rušitev objekta ter gradnjo novega, ki pa bi bil za dve nadstropji nižji od Virginie. Ta akt je skušal Belac leta 2009 spremeniti, a se z načrti niso strinjali sosedje in tedanja občinska uprava.

Medtem so zgornja nadstropja in del strehe Virginie pogoreli, dež je namočil stene in tramove, v začetku letošnjega leta se je celotna druga etaža sesedla v prvo. Sosedje in drugi mimoidoči pogledujejo proti načeti fasadi in strešnikom, vsakokrat ko gredo mimo stavbe. Pravijo, da se v njej niti brezdomci več ne zadržujejo, saj je prenevarna.

A glede na ceno, ki jo je postavilo sodišče, se niti z napovedano dražbo Virginii ne napovedujejo boljši časi, ocenjujejo poznavalci nepremičninskega trga. Za 1,5 milijona evrov, na kolikor je ocenjena dotrajana stavba, bi bilo mogoče zgraditi nov manjši hotel, pravijo.

Virginia pa bi, da bi spet postala cilj petičnih gostov, potrebovala precej več kot le lepotne popravke. In čeprav bi z novim družinskim hotelom v Portorožu morebitni investitor lahko privabil dovolj gostov, bi moral pred tem vijugati med določili prostorskega akta, mnenji sosedov in pomanjkanjem prostora za parkirna mesta.

HELENA RACE


Najbolj brano