Prodali kulturni dom, zdaj morajo vrniti dolg občini

Stari kulturni dom v središču Hrvatinov je po številnih neuspešnih dražbah zdaj vendarle dobil novega lastnika. Za 78.000 evrov ga je po naših neuradnih informacijah kupila mlada družina iz Fijeroge.

Kaže, da se bodo novi lastniki kmalu lotili obnove, saj je stari kulturni dom že ograjen  Foto: Miha Crnič
Kaže, da se bodo novi lastniki kmalu lotili obnove, saj je stari kulturni dom že ograjen  Foto: Miha Crnič

HRVATINI > Gre za 337 kvadratnih metrov veliko stavbo, ki jo je v celoti treba obnoviti. Objekt so že večkrat poskušali prodati.

Če je bilo treba leta 2011 za stavbo odšteti 187.000, je aprila letos njegova izklicna cena znašala le še 92.930 evrov. Ker se tudi takrat ni oglasil nihče, ki bi ga nepremičninski posel zanimal, so se v KS Hrvatini odločili stari kulturni dom prodati neposredno s pogodbo. Iztržiti so uspeli 78.000 evrov.

Predsednik sveta KS Hrvatini Nevij Kavrečič ni želel izdati imena kupca. “Gre za varovanje podatkov, poleg tega so me prosili, naj jih ne izpostavljam javnosti,” se je izgovoril. Med ljudmi je sicer slišati, da naj bi hiša pristala v rokah mlade družine iz vasi Fijeroga.

Hrvatinski dom so zgradili leta 1918. V njem je bila nekoč kinodvorana. V tamkajšnjih prostorih so prirejali gledališke predstave in proslave ob državnih praznikih. V dvorani je delovalo prosvetno društvo, pozneje Športno in kulturno društvo Božidar Kolarič, v njej je bil ustanovljen prvi mladinski klub v Sloveniji.

Kavrečič pravi, da so novi lastniki pred dnevi celoten znesek kupnine že nakazali na račun KS. Več kot polovico še svežega zaslužka - zajetnih 48.000 evrov - pa bo morala KS vrniti koprski občini. Ta je namreč za KS že pred leti založila denar in v njihovem imenu poplačala dolg po izgubljeni pravdi z nepremičninskim podjetjem Veda Invest iz Kopra.

Spomnimo: leta 2006 so v KS Hrvatini na podlagi razpisa o prodaji starega kulturnega doma za najugodnejšega ponudnika izbrali Vedo Invest iz Kopra. Podjetje so nato obvestili, da sledi oblikovanje in sklenitev formalne pogodbe, do katere pa nikoli ni prišlo. Novo vodstvo KS se namreč ni strinjalo s prodajo doma in s programom, ki ga je predstavilo zainteresirano podjetje - namreč z umestitvijo stanovanj za prodajo -, kar pa po Kavrečičevem mnenju ne sodi v vaško jedro. Po dolgotrajnih tožbah je koprsko okrožno sodišče odločilo, da mora KS Vedi Invest povrniti stroške, ki jih je ta imela z neuresničenim projektom. Dom je bil nato kot uročen, saj se je zapletlo tudi, ko si ga je kakšno leto kasneje zaželel kaskader in režiser Rok Cvetkov. Nakup je pogojeval le z urejenim dostopom do stavbe čez manjši trg pred tamkajšnjo gostilno. Bližnji lastniki niso dovolili služnosti, zato s kupčijo ni bilo nič. KS je nato prek sodišča od svojih krajanov terjala dostop. Kavrečič pravi, da je novi lastnik stavbe ta spor podedoval, ali bodo našli skupen jezik, pa ne ve.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano