Prodaja Luke v vladi ne bo dobila podpore

Zamisel ministra Petra Gašperšiča, da bi lahko prodali del državnega deleža v Luki Koper strateškemu partnerju in ga tako pritegnili v javno-zasebno partnerstvo za gradnjo drugega tira, v vladi ne bo dobila podpore. Tako zagotavlja podpredsednik vlade in predsednik SD Dejan Židan.

Minister Dejan Židan s članom uprave Andražem Novakom  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Minister Dejan Židan s članom uprave Andražem Novakom  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Infrastrukturni in finančni minister sta se zavezala, da bosta našla model javno-zasebnega partnerstva za financiranje drugega tira. Želim jima vso srečo pri tem iskanju. Nekaj pa le morata vedeti. Ideje, ki se občasno pojavijo, da bo del javno-zasebnega partnerstva tudi prodaja Luke Koper, je povsem zgrešen in napačen ter nikoli ne bo dobil soglasja na vladi,” je na včerajšnjem obisku v Istri poudaril Dejan Židan in dodal, da imajo takšno stališče tudi v Desusu.

Luka Koper je za SD strateška slovenska naložba, od katere ni odvisno samo Primorje, ampak celotna Slovenija. “Če kdo govori o spreminjanju deleža države v Luki Koper, je edino legitimno govoriti o tem, da bi država ta delež povečala,” poudarja Židan. Država je zdaj 51-odstotna lastnica Luke Koper, še 16 odstotkov pa imata skupaj Kad in Sod.

Vlada je v sklepu, s katerim je infrastrukturnemu ministru naložila, da pravočasno prijavi projekt drugega železniškega tira v Bruselj za pridobitev evropskega denarja, zapisala, da gradnja drugega tira z javnofinančnimi viri ni izvedljiva, ker bodo iz proračuna financirali druge cestne in železniške investicije.

A Židan meni, da bi skeptike morda lahko prepričali čez kakšno leto, če se slučajno izkaže, da model javno-zasebnega partnerstva za drugi tir ni izvedljiv.

Verjame namreč, da se gospodarske razmere v Sloveniji občutno izboljšujejo in bo čez nekaj časa postalo bolj sprejemljivo stališče, da pomembne infrastrukturne projekte gradimo tudi z državnim denarjem.

V interesu države je, da se Luka Koper razvija in povečuje prihodke, saj tako država dobi več davkov, je še poudaril Židan.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano