Pritožbe prehitevajo bagre

Še preden je Dars dokončal odsek hitre ceste med Koprom in Izolo, se že ukvarja z revizijskim zahtevkom, povezanim z gradnjo naslednjega odseka hitre ceste, Jagodje-Lucija. Na Državno revizijsko komisijo (DRK) se je obrnil ljubljansko-mariborski projektantski trojček Irgo Consulting- Lineal-Gradis BP, ki se poteguje za dopolnitev projektne dokumentacije za gradnjo hitre ceste do Lucije in piranske priključne ceste.

Hitro cesto naj bi še pred junijem “potegnili” iz Pivola  do Jagodja.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Hitro cesto naj bi še pred junijem “potegnili” iz Pivola do Jagodja.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ISTRA, LJUBLJANA> Dars je javni razpis objavil avgusta lani tudi v evropskem uradnem listu, in med tremi ponudniki kot najugodnejšega izbral deveterico podjetij, ki nastopajo skupaj: PNZ, PA-NG, LUZ, Econo, Promico, Geoinženiring, GI ZRMK, Arhitektura in Igikon.

“Najcenejša, vendar nepopolna ponudba”

Projektno dokumentacijo bi pripravili za 317.336 evrov. Trojček, ki se je obrnil na DRK, pa je dal cenejšo ponudbo (313.192 evrov), vendar so jo v Darsu označili kot nepopolno. “Neizbrani ponudnik je vložil zahtevek za revizijo, ki ga je Dars zavrnil kot neutemeljen, in zadevo predal v reševanje na DRK,” pojasnjujejo v Darsu. Koliko bo ta pritožba vplivala na njihov terminski plan za gradnjo naslednjega odseka hitre ceste, pa ne navajajo.

Vsaj z dokončanjem hitre ceste med Koprom in Izolo se jim za zdaj ne zapleta. Kot najugodnejšega ponudnika so v začetku meseca izbrali Cestno podjetje Nova Gorica (CPG), ki naj bi dela opravil za manj kot 2,7 milijona evrov. S to odločitvijo je pred enim tednom soglašal tudi nadzorni svet družbe. CPG je sklep o izboru že dobil, vendar še nekaj dni ni pravnomočen. Prihodnji mesec naj bi podpisali pogodbo.

Za dopolnitev projektne dokumentacije za nov odsek hitre ceste se poteguje tudi dvojec Ponting-Pipenbaher inženirji. Njegova ponudba je najdražja in znaša 330.623 evrov.

Skozi Markovec še pred poletno sezono

Če bodo goriškega gradbinca v delo uvedli pred marcem, bo odsek hitre ceste dokončan pred junijem, napoveduje odgovorni nadzornik družbe DRI, upravljanje investicij Franc Likar. Tudi predsednik Darsove uprave Matjaž Knez je medijem pred dnevi napovedal, da bi moral biti ta odsek hitre ceste prevozen v začetku poletne sezone.

V Darsu so nedavno na novo ovrednotili celotni projekt hitre ceste Koper-Izola, vključno z gradnjo predora Markovec, priključki, premostitvenimi objekti, pa tudi nakupi zemljišč in projektiranjem. Prepričani so, da jih bo stal kvečjemu 165,3 milijona evrov, 12 milijonov manj, kot so predvideli v investicijskem programu februarja leta 2013. Tudi za gradnjo predora in vgradnjo elektro-strojne opreme pravijo, da nista presegla pogodbenih vrednosti, torej 64,5 oziroma 11,9 milijona evrov evrov.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano