Pritličje hotela Slovenija sameva

Pritličje hotela Slovenija, kjer je bil doslej niz trgovin, že tri tedne sameva. Prazne izložbe so kot slepa očesa v praznično okrašenem Portorožu. Najemniki so prostore morali izprazniti, ker se v Istrabenzu Turizem pripravljajo na prenovo tega štirizvezdičnega hotela.

Mimoidoči v praznično razsvetljenem Portorožu zrejo v prazne izložbe v pritličju hotela; če bi jih vsaj praznično okrasili, ne bi toliko bodle v oči.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Mimoidoči v praznično razsvetljenem Portorožu zrejo v prazne izložbe v pritličju hotela; če bi jih vsaj praznično okrasili, ne bi toliko bodle v oči.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Že teden dni Portorož razsvetljujejo tudi praznične lučke, dobršen del pritličja hotela Slovenije, kjer so bile do nedavnega trgovine z oblačili in spodnjim perilom, zlatarna, trafika in še kaj, pa je v tem predprazničnem času, ko bi bilo kupcev več kot običajno, prazen in temen. Razlog je prenova tega štirizvezdičnega hotela, ki jo Istrabenz Turizem napoveduje in pripravlja že vsaj dve leti.

Prenova bi se morala začeti že v začetku novembra, zato so se prvi najemniki trgovin izselili konec oktobra. Le teden dni pred sprva predvidenim začetkom del pa je uprava hotelov najemnike obvestila, da lahko poslujejo še do 20. novembra. Tako so pred dobrima dvema tednoma prostore zapustili še zadnji najemniki.

V družbi Istrabenz Turizem o prenovi niso preveč zgovorni. Neuradno pa naj bi temeljito prenovili sobe (večje bodo, zato pa jih bo manj) hotela Slovenije, ki naj bi imel po novem pet zvezdic. Bolje naj bi povezali hotel Riviera in hotel Slovenijo, načrtujejo tudi prenovo oziroma razširitev bazenskega kompleksa. Za vse skupaj naj bi odšteli približno deset milijonov evrov. Po nekaterih informacijah naj bi z deli začeli prihodnji teden. Dela naj bi končali maja prihodnje leto.

Nekateri so poslovanje preselili v druge lokale, Lilijana Polič, ki je imela v nizu dve trgovini, je eno (Marella) preselila v Ljubljano. “Iskala sem primerne prostore kje drugje v Portorožu ali Kopru, a jih nisem našla. Zato sem prostore najela v središču Ljubljane,” pravi Lilijana Polič, ki je s poslovanjem ljubljanske trgovine zelo zadovoljna.

“Strank imamo več, kot sem jih imela v portoroški trgovini, zadnja leta je namreč promet upadal. V Portorož sicer pridejo gostje, a ne kupujejo kot nekoč. Ruskih gostov ni več, tudi drugi kupujejo manj; jih celo vozijo na nakupovalne izlete drugam. Dokler Portorož ne bo ponujal še kaj več kot zdaj, ne bo pomagal niti hotel s petimi zvezdicami,” pravi podjetnica, ki bi po prenovi hotela rada spet odprla trgovino v hotelskem pritličju. Tudi v Lisci, kjer so imeli v pritličju hotela trgovino s spodnjim perilom, načrtujejo vrnitev v Portorož. Pravijo, da so bili o prenovi hotela korektno in pravočasno obveščeni in razumejo, da hotela ne morejo prenoviti, ne da bi ga zaprli. “Seveda pa se veselimo pomladi, ko bo hotel prenovljen in bomo začeli prodajati v novi prodajalni Lisca,” pravi Tamara Busar iz Lisce.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano