Pristaniški dan z Luko Koper

“Že večkrat smo bili na Pristaniškem dnevu, a nas je lepo vreme in priložnost za druženje na ladji znova premamilo. Prisluhnil pa sem tudi razlagam o razsutih tovorih in načinih, kako jih zaščitijo,” je dejal Bogdan Možina iz Ajdovščine, medtem ko se je njegov sin Jure najbolj razveselil priložnosti, ko je koprsko “okno v svet” pogledal skozi daljnogled.

V koprsko pristanišče so se obiskovalci lahko odpeljali z 
avtobusi, ladjo in kolesi.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V koprsko pristanišče so se obiskovalci lahko odpeljali z avtobusi, ladjo in kolesi.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Luka Koper se je v soboto odprla tudi za javnost. Edino slovensko tovorno pristanišče si je bilo mogoče ogledati z avtobusom, turistično ladjo in kolesom, kot posebno zanimivost pa so izpostavljali kontejnerski terminal. “Še vsako leto sem bil na Pristaniškem dnevu in sem tudi na današnjem. Luko poznam že od 1957, ko je nastala, in opazujem, kako se širi. Zanimivo je, da je vsako leto večji pretovor, vprašanje pa je, koliko od tega, kar delajo, ostane za nas,” se je spraševal Rudi Verzel iz Kopra.

Na Ukmarjevem trgu, kjer je Luka postavila svojo informacijsko točko, je bila gneča ves dan. Avtobus je potnike peljal v osrčje Luke, mnogi so se odločili za ogled s kolesom ali z ladjo, ki je obiskovalce popeljala tudi do ameriške vojaške ladje USS Simpson (FFG-56), ki je prispela na obisk v sredo in slovenske vode zapustila včeraj. Ljudi je zanimal tudi terminal za razsute tovore in so z zanimanjem prisluhnili razlagam Boruta Umerja iz Luke Koper, ki je poleg različnih podatkov in statistik obiskovalcem tudi pojasnjeval, da te številke niso samoumevne in so rezultat nenehnega boja za trg.

Na Pristaniškem dnevu je bila s svojo družino prvič AlenkaBratkovič iz Kopra: “Ogled je bil zanimiv. Lep je pogled na potniške ladje iz druge perspektive, zanimiva je bila ameriška vojaška ladja, fascinirali pa so me tudi podatki glede pretovora.”

Na kopnem je Luka ljudem predstavljala svoja prizadevanja za varovanje okolja v pristanišču. “Vsem, ki nas bodo obiskali, bomo povedali in pokazali, da smo vsako leto bolj 'zeleni'. Kup denarja vlagamo v to, da bi bili okolju čim bolj prijazni,” je dodal Boštjan Pavlič.

Medtem ko so otroci na Ukmarjevem trgu ustvarjali na temo pristanišče in ladje, so luški gasilci razstavili svoje starodobno vozilo in pokazali gasilsko opremo.

AP


Najbolj brano