Pristanišče polno do zadnjega kotička

Izolsko občinsko pristanišče je že na prvi pogled bolj polno, kot je bilo do pred dvema mesecema, zlasti vzdolž Sončnega nabrežja. Ob plavajočih pomolih je po novem videti tudi večja plovila. Komunala je uredila približno 60 novih komunalnih priveznih mest, načrtuje jih še vsaj 90.

Na mestu enega  od devetih plavajočih pomolov Komunale  bo Marinvest   postavil 170-metrski pomol B z  zgolj levimi kraki in   180 privezi. Z deli naj bi začel februarja.     Foto: Mirjana Cerin
Na mestu enega od devetih plavajočih pomolov Komunale bo Marinvest postavil 170-metrski pomol B z zgolj levimi kraki in 180 privezi. Z deli naj bi začel februarja.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Dodatna mesta je predvidela na podaljških pomolov D in E ob Sončnem nabrežju (četrtega in petega, gledano s Trga Republike). Podaljšala ju je za približno 30 metrov, in sicer s pomočjo nekdanjega plavajočega pomola M, s katerim so do začetka oktobra upravljali v marini, uporabljalo pa ga je 62 Izolanov. Direktor Komunale Denis Bele pravi, da so ga kupili za slabih 20.000 evrov in podoben znesek odšteli še za ureditev podaljškov.

Ob njih zdaj plovila privezuje 60 občanov, tudi nekaj posameznikov, ki so uporabljali nekdanji pomol M v marini. V Komunali pojasnjujejo, da so pri dodeljevanju komunalnih privezov upoštevali uradni seznam čakajočih občanov, na katerem je kar 759 imen, vendar ni nujno, da vsi izpolnjujejo pogoje. Imena “srečnežev” z vrha seznama je potrdila zdaj že nekdanja županova komisija za dodeljevanje privezov z Giannijem Gergeto na čelu. Pred slabima dvema tednoma so namreč imenovali novo komisijo.

Pomol H ob Lonki, v neposredni bližini Srednje šole Izola, so povsem spraznili. Podjetje Marinvest tam snuje precej večji pomol B s tržnimi privezi. S pomolom H pa bodo še pred koncem leta podaljšali zadnji plavajoči pomol ob Sončnem nabrežju, ki že meji na mandrač.

V prihodnjem letu bodo spraznili še drugi pomol ob Lonki in z njim podaljšali preostale pomole ob Sončnem nabrežju. V Komunali so si zadali, da bodo vsi dolgi približno 80 metrov, za kar bodo morali kupiti še 100 metrov plavajočih konstrukcij. Po Beletovih besedah gre za naložbo, vredno od 200.000 do 300.000 evrov, ki je odvisna od občinskega proračuna za prihodnje leto. Sprejeli naj bi ga januarja.

“V Komunali načrtujemo vsaj 150 novih komunalnih privezov. Da bi jih v prihodnje še naprej urejali, pa v občinskem pristanišču ob Sončnem nabrežju ne vidim pravih možnosti,” je jasen Bele. MIRJANA CERIN


Najbolj brano