Prisilna poravnava Cimosa pravnomočna

Sklep koprskega okrožnega sodišča o potrditvi prisilne poravnave nad Cimosom je z današnjim dnem postal pravnomočen. Kot so ob tem poudarili v koprski družbi, skupina Cimos zdaj vstopa v sklepno in odločilno fazo prestrukturiranja, pozitivni odzivi kupcev pa predstavljajo dobro podlago za uspešno nadaljevanje poslovanja in rast.

Sklep koprskega okrožnega sodišča o potrditvi prisilne 
poravnave nad Cimosom je z današnjim dnem postal pravnomočen. Foto: Tatjana Tanackovič
Sklep koprskega okrožnega sodišča o potrditvi prisilne poravnave nad Cimosom je z današnjim dnem postal pravnomočen. Foto: Tatjana Tanackovič

KOPER > Skupina Cimos, ki je v prvem letošnjem četrtletju poslovala z dobičkom, zdaj vstopa v sklepno in odločilno fazo prestrukturiranja. Kot napovedujejo, bodo v zadnjih mesecih sprožene aktivnosti na področju prodaje še intenzivirali. "Odzivi sedanjih in potencialnih kupcev so pozitivni in predstavljajo dobro podlago za uspešno nadaljevanje poslovanja in rast," so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so spomnili, je konec postopka prisilne poravnave sicer prinesel tudi spremembo lastniške strukture Cimosa. Največji lastnik je po novem Družba za upravljanje terjatev bank z dobrimi 47 odstotki, sledijo država s 25 odstotki, Nova Ljubljanska banka z devetimi odstotki, Mednarodna finančna korporacija IFC s približno osemodstotnim deležem ter še Gorenjska banka, Nova Kredina banka Maribor, Abanka Vipa in SID banka.

Vsi ti lastniki so z izborom družbe Ernst & Young sprožili postopek privatizacije Cimosa. Kot ocenjujejo v Kopru, bi družba lahko dobila strateškega lastnika, ki ji bo zagotavljal stabilno delovanje, nadaljnji razvoj in rast, že ob koncu letošnjega leta.

Prisilno poravnavo nad Cimosom je sodišče sicer potrdilo že v začetku maja. Zanjo so glasovali vsi ločitveni upniki in 93,3 odstotka navadnih upnikov. Finančna sanacija družbe vsebuje tudi konverzijo dela terjatev v kapital. Upniki so v delnice družbe tako pretvorili za 168,6 milijona evrov terjatev. Skupno je Cimos za potrebe konverzije izdal 43.493.154 delnic, osnovni kapital pa se je povečal za malo manj kot 43,5 milijona evrov.

Pogoji prisilne poravnave medtem učinkujejo na 213,1 milijona evrov, od tega je navadnih terjatev za 142,8 milijona evrov, zavarovanih pa za 70,3 milijona evrov. Cimos mora tako poravnati še za malo manj kot 125 milijonov evrov obveznosti.

STA


Najbolj brano