Prisilna poravnava Cimosa potrjena predčasno

Okrožno sodišče v Kopru je danes prejelo potrebno večino glasov za potrditev in uspešen zaključek postopka prisilne poravnave Cimosa. Zeleno luč za predčasno sklenitev prisilne poravnave so z oddanimi glasovi prižgale Abanka, DUTB, Gorenjska banka, Mednarodna finančna korporacija (IFC), NKBM, NLB, SID banka in država, so sporočili z DUTB.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA, KOPER> Ti s svojimi upniškimi deleži predstavljajo približno 93 odstotkov vseh glasov v razredu zavarovanih in približno 83 odstotkov med nezavarovanimi, so sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Vsi našteti so hkrati pristopili tudi k vpisu in vplačilu novih delnic s prenosom svojih terjatev na družbo, pri čemer bo po novem največji posamični lastnik DUTB s približno 46 odstotki, na drugem mestu bo s četrtinskim deležem država, na tretjem pa z devetimi odstotki Nova Ljubljanska banka (NLB). V Cimosu in na DUTB pričakujejo, da bo postopek prisilne poravnave formalno končan najkasneje v prvih dnevih maja.

Po besedah vodje upravljanja terjatev in restrukturiranja na DUTB Janneja Harjunpääja se z glasovanjem največjih upnikov tudi praktično končuje zelo uspešen proces prisilne poravnave Cimosa, ki je bil sprožen na pobudo DUTB in naštetih finančnih institucij ter države.

“Vsi smo verjeli v uspeh projekta in Cimos vsestransko podpirali med njegovim izvajanjem. Družba je tako zdaj vzorčni primer uspešno končanega finančnega prestrukturiranja. Ob tem smo s skupnimi močmi uspeli narediti pomembne korake tudi v poslovni stabilizaciji skupine,” je zatrdil.

Uspešno zaključeni prisilni poravnavi zdaj sledi prodaja Cimosa v odprtem, preglednem in strokovno podprtem postopku, v katerem bodo svetovali strokovnjaki družbe Ernst & Young, ki so ključni novi lastniki izbrali soglasno, so še spomnili na DUTB.

Sam postopek prodaje Cimosa naj bi sicer zagnali jeseni, zaključen pa bo predvidoma do konca prihodnjega leta.

Cimos je v prisilni poravnavi od maja lani, sodišče pa je postopek, kot rečeno, uvedlo na predlog DUTB in največjih bank upnic. Predlog finančne sanacije, ki so ga podali finančni upniki, predvideva ali 40-odstotno poplačilo navadnih finančnih terjatev in spremembo pogojev plačila zavarovanih terjatev ali pa pretvorbo tako navadnih kot zavarovalnih finančnih terjatev v kapital.

Skupno je bilo v postopku prisilne poravnave prijavljenih za 251,8 milijona evrov terjatev, upravitelj Marko Zaman pa jih je priznal za nekaj manj kot 232,1 milijona evrov.

Zaključek postopka prisilne poravnave bo končno omogočil koprski družbi, da zadiha in se posveti iskanju novih poslov. V zadnjem obdobju od razglasitve prisilne poravnave so se v Kopru namreč ukvarjali predvsem s prodajo hčerinskih družb ter poplačilom obveznosti do dobaviteljev.

STA


Najbolj brano