Prinesite metlo na lucijsko plažo

“Sosedje, letos prinesite s sabo metlo.” Takšna sporočila na spletnih zidovih družabnih omrežij objavljajo Lucijčani, metla pa je zaželena na lucijski plaži. Upravljalec, hoteli Metropol, plaže ne čisti prav skrbno, v pomoč mu niso niti ljudje sami. Smeti najraje pustijo tam, kjer ležijo - čisto v skladu z oslovskim pregovorom.

Morske trave nihče ne pobira. Zakaj bi jo, ko jo prej ali slej morje samo odnese. Foto: Alenka Penjak
Morske trave nihče ne pobira. Zakaj bi jo, ko jo prej ali slej morje samo odnese. Foto: Alenka Penjak

LUCIJA >Lucijska plaža se ni spremenila že najmanj štiri desetletja. Če je nekoč še utripala v istem estetskem ritmu kot sosednja, portoroška, je danes ločnica med njima jasna in zlahka opazna. Nekdanji piranski župan Tomaž Gantar je leta 2009 obnovo portoroške promenade in plaže končal skoraj na meji med Portorožem in Lucijo. Dlje ni šel.

Z lucijsko plažo je od leta 1965 do letošnjega februarja upravljal Hotel Metropol oziroma družba Bernardin Group, ki vanjo ni vlagala prav veliko. Kdor je mislil, da bodo Hoteli Cavtat, hrvaška družba, ki je februarja letos v hotelskem paketu kupila tudi Hotel Metropol, bolj skrben lastniki, se je zmotil. Na poizvedovanje Primorskih novic o stanju na plaži in načrtih z njo, so iz tamkajšnje službe za stike z javnostjo zmogli le odgovor, da na naša vprašanja nimajo komentarja.

Plaža za revne

Ne čudi, da lucijski plaži njeni zvesti obiskovalci, domačini, pravijo plaža za revne. Beton je zlizan, skozi luknje svoje rjaste zobe kažejo kosi vgrajenega železa. Obiskovalka Suzana nas je opozorila, da v eni sami preoblačilnici že nekaj dni vztraja uporabljeni damski vložek. Naokrog je polno ostankov cigaret in zalepljenih žvečilnih gumijev. Koši za smeti so prazni, obiskovalci plastično embalažo puščajo kar za seboj. Če je od morja naplavljen kos starega debla videti kot kiparska umetnina, pa tega za kupe morske trave nihče ne bi mogel trditi. Čiste so vsaj sanitarije.

“Ker je plaža tako dotrajana, mogoče ljudi še bolj spodbuja k nemarnosti. Takšnih, ki svinjajo, je iz leta v leto več. Še sreča, da so tuši na žetone in se ne ponavljajo prizori iz preteklih let, ko je pitna voda nenehno tekla,” še pravi Lucijčanka Suzana.

Družba Hoteli Bernardin je najprej prenesla del svojega premoženja, Metropol resort, v katerega so sodili Grand hotel Metropol, hotel Lucija, hotel Roža, hotel Barbara in plažne objekte, na novo ustanovljeno podjetje Hoteli Metropol. Februarja je to novo podjetje prodala družbi Hoteli Cavtat, članici skupine Liburnia Riviera Hoteli Opatija.

Opozorilo piranske občine

“Plaža je zanemarjena, vendar Okolje ni pristojno za njeno čiščenje. Če se bo sedanji upravljalec odločil, da ne bo več skrbel za lucijsko plažo, bomo z veseljem prevzeli to skrb,” pa pravi direktor Okolja Piran Alen Radojkovič. Na piranski občini pa so povedali, da so že marca opozorili upravljalca plaže, Hotele Cavtat, naj poskrbijo za lepši videz plaže. K temu jih obvezuje tudi občinski odlok. “Urejenost kraja niso samo urejene javne površine. Po odloku o čiščenju in urejanju ter posebni rabi javnih površin morajo lastniki redno vzdrževati okolico zgradb, ki mejijo na javne prometne in druge urejene javne površine, tako da se ohrani primeren videz, prepreči onesnaževanje in zagotovi normalna raba javnih površin,” so svoje stališče glede urejenosti lucijske plaže sporočili iz piranske občine.

Na skupnem sestanku jim je upravljalec celo zagotovil, da bo zagotovil zahtevano raven urejenosti. Predstavnikom občine je celo povedal, da načrtuje skorajšnjo prenovo kopališča. Katerega leta bo na vrsti, pa ni razkril.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano