Prinesem lepo, da dobim lepo. Z razlogom.

Upreti se izkoriščevalski modni industriji in hkrati ohraniti polno garderobno omaro. To je poglavitni namen izmenjevalnice ženskih oblačil Swap party. Prva v nizu jesensko-zimskih izmenjevalnic bo jutri ob 18. uri v koprskem Središču Rotunda.

Sara Bičič (levo) in Metka Šori namesto na šoping vabita na 
Swap party. Foto: Ilona Dolenc
Sara Bičič (levo) in Metka Šori namesto na šoping vabita na Swap party. Foto: Ilona Dolenc

KOPER > “Modna industrija postaja vse bolj izkoriščujoča do ljudi iz daljnih dežel, ki nam šivajo oblačila. Pred desetimi leti v trgovinah še ni bilo moč kupiti majice za pičlih pet evrov. Danes to možnost imamo, a se ne zavedamo, kako odločno prenizka je ta cena, upoštevaje nemogoče pogoje, v katerih oblačila za nas šivajo ljudje, tudi otroci, denimo v Bangladešu ali Vietnamu,” opozarja pobudnica Swap partyja, Metka Šori.

Pri zamisli za večer, namenjen posebej ženskam, se je povezala še z dvema ljubiteljicama lepega, Saro Bičič in Polono Žigo. Skupaj soustvarjajo izmenjevalne zabave, kakor bi v slovenskem prevodu lahko rekli Swap partyjem, na katerih se ženske družijo in celostno razvajajo, a ne le zaradi sebe, pač pa s tehtnejšim razlogom v ozadju.

Dokler bo povpraševanje, bo tudi izkoriščanje

“Edino mi potrošniki lahko kaj spremenimo. Dokler bo povpraševanje, se izkoriščevalski sistem modne industrije ne bo spremenil in delavci iz Bangladeša bodo še naprej delali v groznih razmerah. Iz dokumentarca o tem se mi je vtisnil v spomin delček, ki govori o 12-letni deklici, ki dela sedem dni v tednu po 11 ur na dan. Njena norma je, da sešije 150 žepkov na uro,” Metka odstira podatke, ki se jih kupci cenenih oblačil običajno ne zavedamo ali se jih ne želimo zavedati

“Če se odločimo, da si lepa in kakovostna oblačila raje priskrbimo na Swap partyju, lahko svoj mesečni budžet, namenjen oblačilom, raje porabimo za en sam kos, ki ga po možnosti nabavimo pri slovenskem oblikovalcu in tako še podpremo lokalno gospodarstvo,” ponuja v razmislek.

Pravila igre

Vsaka “swaperka” lahko prinese v izmenjavo največ deset kosov oblačil ter modnih dodatkov (čevljev, torbic, nakita ...). Dekleta vsak kos pregledajo in ga ovrednotijo z žetončkom za visoko, srednjo ali nizko kakovost. Velja pravilo: kakršno (in kolikor) prineseš, takšno (in toliko) lahko odneseš.

Izmenjavo oblačil dopolnjujeta še “lepotilnica” in “unikatnica”, torej vizažistva, ki svetuje o ličenju, in oblikovalka, ki z dodatkom naredi, da izbrani kos oblačila postane unikaten.

Vsak Swap party s svojo zgodbo in nasveti pospremi tudi vzornica oziroma muza. Doslej so dekleta v tej vlogi gostila Sašo Einsidler, Anito Urbančič, Leo Pisani, Simono Lampe in Laro Jankovič. Jutrišnja vzornica bo Ana Drevenšek, pobudnica ženskega gibanja Rdeči šotor. Beseda bo tekla o ženski cikličnosti in kako ta vpliva na kognitivne sposobnosti žensk.

Swap partyji so poleg vsega tudi dobrodelni, saj oblačila, ki ostajajo, dekleta podarijo zvezi Sonček za trgovinico z rabljenimi izdelki, ki obratuje v prostorih Sončka na Markovcu.

ILONA DOLENC


Najbolj brano