Primorski gradbinci po posle k sosedom

Hrpeljskemu gradbenemu podjetju Godina in idrijskemu Kolektorju Kolingu, ki se ukvarja z gradbenim inženiringom ter elektro-strojnimi instalacijami, je uspel prodor na hrvaško tržišče. Včeraj so Hrpeljci in Idrijčani na Reki podpisali dve pogodbi, ki sta skupaj vredni 6,4 milijona evrov. Naročnik obeh poslov je reški KD Vodovod i kanalizacija z dvema partnerjema, občinama Reko in Kastav.

Pogodbo so včeraj podpisali (z leve) direktor Kolektorja Kolinga Tine Vadnal, direktor KD  Vodovod i kanalizacija Rijeka Andrej Marochini in direktor Godine Maks Godina.
Pogodbo so včeraj podpisali (z leve) direktor Kolektorja Kolinga Tine Vadnal, direktor KD Vodovod i kanalizacija Rijeka Andrej Marochini in direktor Godine Maks Godina. 

REKA > Posel zajema dograditev sedem kilometrov dolgega odseka vodovoda in 14-kilometrske kanalizacije. Slovenski podjetji, ki imata po sto delavcev, sta dobili dva od štirih razpisanih projektov. Skupaj so vredni 14 milijonov evrov, zajemajo pa oskrbo s pitno vodo ter čiščenje in odvajanje odpadnih voda.

Prepričali Nemce, zatem Hrvate

Omenjeni naložbi, pri katerih bo sodeloval slovenski konzorcij, financira Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD). Zanju se je potegovalo pet ponudnikov; dve hrvaški podjetji, albanski gradbinec in avstrijsko vodilno gradbeno podjetje Strabag. Slovenski dvojček bo z deli začel predvidoma maja, končal pa jih bo v 16 mesecih.

Idrijski Kolektor Koling, ki sodi v skupino Kolektor, se je v preteklosti že potegoval za posle na Hrvaškem. Skupaj s koprskima CPK in Grafistom si je lani poleti prizadeval za obnovo kanalizacijskega omrežja v Poreču. A trojček ni bil uspešen, čeprav je zahteval, da javno naročilo pregleda hrvaška državna revizijska komisija. Kot pravi direktor prodaje Kolektorja Kolinga Marko Trampuž, so uspešnejši v BiH, kjer obnavljajo eno izmed hal, ali Nemčiji, kjer se lahko pohvalijo z novogradnjo, vredno deset milijonov evrov. “S prebojem na hrvaški trg pa vidimo nove možnosti za bližnjo prihodnost,” ocenjuje Trampuž.

Kolektor Koling je sodeloval tudi v 9-milijonskem projektu odvajanja in čiščenja odpadnih voda v porečju Idrijce. Zgradil je 5,8 milijona evrov vreden Delamarisov proizvodni objekt na Kalu pri Pivki, zdaj pa gradi 5,6-milijonski urgentni center ob izolski bolnišnici. Delavce Godine je opaziti v Zagorju ob Savi, na Celjskem ter na območju Kopra in Izole. Skupaj s CPG za Dars urejajo deponijo na Šaredu, dostopne poti do izolskega krožišča ob hitri cesti in cesto ob predoru Markovec na koprski strani.

Orjejo ledino, tudi za druge

“To je naš prvi uspeh na tujih tleh in upamo, da ne tudi zadnji,” je jasen Maks Godina, direktor podjetja Godina. Čeprav se ponašajo s skoraj 30-letno tradicijo in spodobnim voznim parkom (s 50 do 60 stroji in vozili), od Reke pa so oddaljeni kvečjemu pol ure, se doslej niso prijavljali na hrvaške in niti druge mednarodne razpise.

Godina meni, da bo njihov uspeh pri sosedih spodbudno vplival tudi na druga slovenska gradbena podjetja. V zadnjih letih so hrvaške družbe že dobile posle v Sloveniji, po mnenju mnogih je bil naš trg za hrvaške in druge gradbene delavce precej bolj odprt, kot so bili tuji trgi za naše gradbince. GP Krk z več kot 800 zaposlenimi, tremi kamnolomi in prav toliko betonarnami ter dvema asfaltnima bazama že več kot eno leto gradi dolgo načrtovano, 16 milijonov evrov vredno obvoznico okrog Ilirske Bistrice. Prodrl je tudi do Luke Koper, kjer je dobil dva posla.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano