Primorce rešujejo tudi službe v Italiji

Na Primorskem se brezposelnost zmanjšuje, kar je tudi posledica tega, da kar nekaj ljudi dobi službo v sosednji Italiji. Po neuradnih podatkih iz Furlanije Julijske Krajine je imelo konec oktobra lani službo v tamkajšnji regiji kar 7800 slovenskih državljanov, sindikati pa so s štetjem avtomobilov ocenili, da se čez mejo v službo vsak dan vozi okoli 10.000 ljudi.

Nevenka Bandelj:  “Vsako  leto 
ugotavljamo upad 
brezposelnosti, ki se začne 
marca.  Število brezposelnih 
upada vse do avgusta,  
septembra, ko se turistična 
sezona zaključuje, pa začne 
postopoma spet naraščati.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Nevenka Bandelj: “Vsako leto ugotavljamo upad brezposelnosti, ki se začne marca. Število brezposelnih upada vse do avgusta, septembra, ko se turistična sezona zaključuje, pa začne postopoma spet naraščati.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Zagotovo jih je še nekaj po drugih regijah v Italiji, za kar podatkov nimamo, saj so zelo težko izsledljivi. Italijani nimajo urejenega centralnega sistema zbiranja podatkov, temveč le po regijah, kar počne vsaka na svoj način,” pravi direktorica koprske območne enote Zavoda za zaposlovanje Nevenka Bandelj. Zavod za zaposlovanje Slovenije sicer ne spremlja podatkov o zaposlovanju slovenskih državljanov v tujini, zato uradnih podatkov nimajo. Dobijo pa občasno podatke od kolegov iz Italije.

Po zadnjih podatkih je v primorski regiji 7311 registriranih brezposelnih oseb, kar je slabih devet odstotkov manj kot v istem obdobju lani. Brezposelnost upada že vse leto v vseh območnih enotah v Sloveniji, med tistimi, kjer se je brezposelnost meseca maja najbolj znižala, pa je koprska enota zavoda za zaposlovanje, kjer se je brezposelnost znižala za 3,6 odstotka. Kar pa je pripisati tudi sezonskim zaposlitvam.

“V času turistične sezone število potreb po delavcih, ki jih delodajalci objavijo prek naše območne službe, občutno naraste. V tem primeru gre predvsem za sezonske zaposlitve. Tako vsako leto ugotavljamo upad brezposelnosti, ki se začne marca. Število brezposelnih upada vse do avgusta, septembra, ko se turistična sezona zaključuje, pa začne postopoma spet naraščati,” pravi Bandljeva, ki pa zadovoljno ugotavlja, da se stanje brezposelnosti na njihovem območju po dolgem času izboljšuje. Že leta 2014 so prvič po letu 2008 začeli beležiti konstantno zmanjševanje brezposelnosti, ki se nadaljuje tudi v letu 2015. Bandljeva to pripisuje okrevanju tukajšnjega gospodarstva.

V obdobju od januarja do maja letos se je v evidenco brezposelnih na novo prijavilo 2886 oseb, kar je za 196 oseb oziroma 6,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Bandljeva pojasnjuje, da je največ povpraševanja po kvalificiranih delavcih predvsem s področja gostinstva (natakarji, kuharji), kovinarstva (orodjarji, strugarji, mehaniki in serviserji kmetijskih, industrijskih in drugih strojev), transporta (vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev), po delavcih za preprosta dela v gostinstvu (čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki v uradih, hotelih in drugih ustanovah) in v predelovalnih dejavnostih.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano