Prijezdili vse do krvodajalskega stola

Člani Konjeniškega društva Stena iz Manžana so včeraj, tako kot zadnja tri leta v tem času, darovali kri. Do Centra za transfuzijsko dejavnost ob izolski bolnišnici so tudi tokrat prijezdili. Pravzaprav jih je prijezdila šesterica, trije iz Podpeči, dva iz Barižonov in eden iz Potoka, pet pa se jih je pripeljalo z avtomobili.

Prizor, ki ga pred Centrom za transfuzijsko postajo Izola ne 
vidiš vsak dan.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Prizor, ki ga pred Centrom za transfuzijsko postajo Izola ne vidiš vsak dan.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Konjeniki so se zbrali v Črnotičah že v četrtek popoldne in se na pot podali skozi Podgorje, Zanigrad, Hrastovlje, Kubed in Potok, kjer so na kmetiji Adriana Baruce in Franka Muženiča prenočili.

Tam so napasli in napojili Queena, Napa, Felixa, Dino, Doro in Megi ter se tudi sami okrepčali. Pridružil se jim je še Baruca, solastnik kmetije. Odpravo, v kateri sta bili tudi Nevija Frelih in Arijana Kocjančič, je vodil 28-letni Aljaž Srebrnič iz Kolombana.

Proti Markovcu so krenili včeraj ob 6. uri zjutraj in se tudi v zadnjem delu poti izogibali cestam. “Jezdili smo skozi Olmo in Prisoje. Konji so se odlično znašli, nobenih težav nismo imeli, do cilja smo potrebovali vsega uro in pol, ker nismo šli čez Gažon,” je pojasnil Srebrnič.

V času, ko so imeli konjeniki zdravniški pregled in so jim jemali kri, so njihove tri kobile in trije konji, privezani pred Centrom za transfuzijsko dejavnost, vzbujali pozornost mimoidočih. Sledila je pojedina; klobasam, ki jih običajno dobijo krvodajalci, so dodali pasulj, ki so ga sami skuhali dan prej in ga pripeljali z avti. Pogreli so ga kar na dvorišču, si privoščili “špricer” in kavo ter se vrnili v Potok, kjer jih je čakalo kosilo.

Svoje štirinožce bodo ponovno razgibali v nedeljo, ko se bodo z njimi podali na Slavnik. Življenjsko pomembno tekočino pa bodo složno vnovič darovali tik pred 26. decembrom, ko goduje sv. Štefan, zavetnik konjev. Le da se bodo takrat pripeljali z avtomobili.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano