Prihajajo posebni, a prijazni sosedi (foto)

Ob temeljnem kamnu nastajajočega Centra Obala na Debelem rtiču so se danes spletale besede pričakovanja in dvomov. Bo stavba v letu 2017 res dočakala prve varovance in uporabnike, ali pa se bodo pri izvedbi projekta spotaknili ob še kakšen kamen, kakršnih v preteklosti ni bilo malo. “Upam, da se vidimo sredi leta 2017,” je zbranim dejala ministrica za delo Alja Kopač Mrak.

Na Debelem rtiču so postavili temeljni kamen nastajajočega 
Centra  Obala. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Na Debelem rtiču so postavili temeljni kamen nastajajočega Centra Obala. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ANKARAN > “Bodimo optimisti. Imejmo zaupanje v ministrico in vodstvo socialno-varstvenega centra Draga. Izpeljite ta projekt, gospa Kopač Mrak, v veselje utrujenih in izmučenih staršev in njihovih otrok. Vi znate in zmorete. Pa veselo novo leto,” je bil jedrnat Jurij Švagelj, predsednik Sklada Silva, ki je pred mnogimi leti dal pobudo za gradnjo Centra Obala za otroke s težkimi motnjami v duševnem in telesnem razvoju. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino in socialne zadeve, pa je bila prijazna in tolažilna v besedah, namenjenim staršem: “Opominjali ste družbo na različne potrebe. Ko vsi stopimo skupaj, lahko v naši državi kaj premaknemo. Različnost nas navsezadnje krepi.”

Ko se se starši otrok s posebnimi potrebami 20. septembra 2000 prvič sestali z zamislijo za gradnjo centra, so bili njihovi otroci Tadej, Tjaša, Janez in Mojca še majhni. Doslej so starši z njimi opravili na tisoče kilometrov, ko so jih peljali v centre, namenjene invalidni mladini - najbližji je v Stari Gori, Vipavi in na Igu. Kmalu bodo lahko bivali v Centru Obala: tam bo prostora za 25 odraslih oseb s posebnimi potrebami, center bo sodil pod socialno-varstveni center Draga, vodila pa ga bo Valerija Bužan. “V minulih 15 letih so se kresala različna mnenja o tem, ali je takšna gradnja prava. Verjamemo, da ta dom vsi potrebujemo in upam, da smo našli najboljšo rešitev in bomo z našim bivanjem oplemenitili kraj. Obljubljam, da bomo dobri in prijazni sosedje.”

Ankaranski župan Gregor Strmčnik je skorajšnje varovance Centra Obala povabil z besedami: “Hvala, da ste prišli in boste bogatili našo prijazno lokalno skupnost.”

Ministrstvo je novembra izbralo gradbenika, ki bo center spravil pod streho, ta pa svojega glavnega podizvajalca. Z roko v roki bosta sodelovali ljubljansko podjetje Dema Plus in koprski Adriaing, ki je trenutno odgovoren za širjenje in utrditev dostopne ceste. Gradnja je vredna tri milijone evrov, da bo pravočasno končana, pa bo skrbelo 20 do 25 delavcev, ki bodo ves čas prisotni na gradbišču. ALENKA PENJAK


Najbolj brano