Premerili bodo slovensko morje

Za potrebe rednega posodabljanja pomorskih kart in publikacij je v sklop programa državne geodetske službe za letošnje leto vključena izvedba hidrografskih meritev v slovenskem morju. Za meritev morskih globin, ki poteka to jesen, je bilo izbrano koprsko podjetje Harpha Sea.

Da bi posodobili pomorske karte, merijo globine morja. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Da bi posodobili pomorske karte, merijo globine morja. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Premerili bomo petino slovenskega morja ob italijanski meji,” pojasnjuje Aljoša Žerjal, direktor podjetja Harpha Sea d.o.o., ki je bilo za izvedbo hidrografskih meritev globin izbrano z javnim naročilom Geodetskega inštituta Slovenije. Koprsko podjetje je tudi edino, ki ima mednarodno licenco za opravljanje tovrstne dejavnosti in se z njo ukvarja že 20 let, predvsem zaradi potreb posodabljanja pomorskih kart in publikacij.

Kot pravi Žerjal, je zaželeno, da se karte posodabljajo čim pogosteje, v primeru slovenskega morja denimo na pet let, saj je to zaradi nizkih globin še posebej specifično. “Če pade en kontejner v morje, že lahko nastane težava,” pojasnjuje Žerjal. Morje v koprskem zalivu namreč dosega globine do največ 20 metrov, v Luko Koper pa priplujejo ladje z ugrezom tudi do 18 metrov.

Za izvedbo meritev globin, ki bodo predvidoma trajale do 15. oktobra, bo podjetje prejelo slabih 120.000 evrov vključno z davkom. Igor Karničnik z Geodetskega inštituta Slovenije ob tem pojasnjuje, da gre za prve meritve, ki se bodo odslej redno izvajale po petinah na vsakih pet let, in sicer z novimi metodami in inštrumenti.

EVA BRANC


Najbolj brano