Premalo časa in denarja?

Koprska občina v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Šmarje in Občino Piran prek javnega natečaja išče predlog grafičnega znaka za območje porečja Dragonje. V Fundaciji Brumen, ustanovi za promocijo oblikovanja vidnih sporočil, razpisu ogorčeno nasprotujejo, saj trdijo, da je pripravljen nestrokovno.

Medtem ko v  koprski občini iščejo oblikovalca logotipa doline Dragonje, pa so v Fundaciji Brumen prepričani, da je zaradi nestrokovnost razpisa zmagovalec že vnaprej znan.  Foto: Lkf
Medtem ko v koprski občini iščejo oblikovalca logotipa doline Dragonje, pa so v Fundaciji Brumen prepričani, da je zaradi nestrokovnost razpisa zmagovalec že vnaprej znan.  Foto: Lkf

KOPER > Z izbiro logotipa doline Dragonje bodo sklenili projekt razvoja podeželja Zakladi Istre 2012, ki ga delno sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Zamisli morajo prijavitelji oddati do jutri. Sedemčlanska strokovna komisija (Jana Tolja, Jasna Softič, Andrej Medved, Tina Trampuš, Maša S. Sučević, Dane Podmenik in predstavnik oglaševalske agencije) bo izbrala dva najboljša logotipa, ki ju bo koprska občina odkupila. Vse prejete predloge pa bodo razstavili.

Na spletnih straneh ponudnikov izdelave logotipov in celostnih grafičnih podob z dokumentacijo smo našli podatek, da za oblikovanje zahtevajo povprečno od 350 do 650 evrov. Poznavalec javnih naročil pravi, da so znani tudi primeri, ko so ustanove za izdelavo logotipov ponudile simbolične nagrade - od 100 evrov do letnih vstopnic za predstave (primer Doma Srečka Kosovela v Sežani).

V Fundaciji Brumen menijo, da so nekatera določila razpisa “sramotna in nesprejemljiva ter v nasprotju s pozitivno prakso doslej kakovostno pripravljenih razpisov tovrstnih natečajev”. Med drugim opozarjajo, da je čas za izdelavo predlogov in priročnika celostne grafične podobe občutno prekratek (natečaj je bil objavljen 6. januarja). V komisiji za izbor najboljše rešitve da ni najti niti enega oblikovalca ali oblikovalskega teoretika. Navajajo, da pravila mednarodne organizacije oblikovalskih združenj ICOGRADA določajo, da mora biti v strokovni komisiji več kot polovica žirantov oblikovalcev. Pravijo še, da je po ceniku Društva oblikovalcev Slovenije najnižja cena za oblikovanje znaka 1952 evrov, medtem ko v občini za izbrani znak s priročnikom celostne grafične podobe ponujajo 500 evrov. “Koprska občina si pridržuje pravico, da avtorsko delo ali njegov del spremeni, predela ali priredi brez kakršnih koli obveznosti do avtorja. To je grobo kršenje avtorskih pravic,” so zgroženi v Fundaciji Brumen. Zaradi vsega naštetega predvidevajo, da je zmagovalec že znan in dodajajo, da je zato neetično vabiti naivne predstavnike stroke k sodelovanju. “Profesionalci se tako nestrokovno pripravljenih natečajev namreč ne udeležujejo,” so jasni.

Za komentar smo prosili tudi koprsko občino, vendar do zaključka razpisa na naša vprašanja ne nameravajo odgovarjati.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano