Preluknjajo gume. Vse štiri!

Čez mesec dni naj bi občina Ankaran s pomočjo javnega razpisa poiskala vsaj dva redarja, ki bosta začela krotiti prometno anarhijo v kraju. “Končno,” porečejo nekateri krajani. “To je smrtni udarec turizmu,” so prepričani drugi. Ankaranski župan Gregor Strmčnik pa miri in zagotavlja, da z redarsko službo ne nameravajo polniti proračuna.

Prizori, ko vozniki puščajo avtomobile v križiščih in na 
prehodih za pešce, so v Ankaranu običajni. Foto: Alenka Penjak
Prizori, ko vozniki puščajo avtomobile v križiščih in na prehodih za pešce, so v Ankaranu običajni. Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > “Pametno bi bilo, da bi vzpostavili red,” je povedala domačinka Ingrid, ko smo jo vprašali, kako je preživela avtomobilsko gnečo poletne sezone. “Poleti je bilo prav grozno! Vozniki so parkirali vsepovsod,” pravi Marija iz Ankarana, prepričana, da so ljudje na veliko kršili predpise, nekateri tudi vedoč, da redarjev ni.

Dimitar iz bližnjega lokala pa je nasprotno prepričan, da bi bilo za turiste in prebivalce bolje, če sploh ne bi bilo redarske službe. “Parkirno mesto se zmeraj najde,” še pove. Njegov somišljenik je tudi gostinec Matjaž Marušič, ki je nekaj let spoznaval portoroško gostinsko in parkirno sceno, zato suvereno zatrdi: “Redarji so uničili turizem v Portorožu. Ne moti me, če kaznujejo ljudi, ki parkirajo v nasprotju s predpisi. Če pa nekdo lepo parkira in zamudi deset minut, mu s kaznijo uničiš ves dan. Nikoli več ne se vrne! Zato naj bodoče ankaranske redarje podučijo o lepemu obnašanju. Delijo naj opozorila in osveščajo ljudi, ne pa nesramno polnijo občinskega proračuna.”

Avtomobili tudi na prehodih za pešce

Koprskih redarjev ni v Ankaranu že skoraj eno leto in krajani ter turisti zelo sproščeno parkirajo svoje jeklene konjičke na zelenicah in njivah, pločnikih, v križiščih, na prehodih za pešce, skratka vsepovsod. Odkar je poletja konec, so Lazaret, Debeli rtič in Valdoltra sicer osvobojeni pločevine, v Ankaranu pa parkirne težave ostajajo. Že pred časomj so si lastniki stanovanj prilastili parkirne prostore, bojda zanje celo plačali in jih pokrili s salonitnimi ploščami. Ankarančani zatrjujejo, da tistim, ki parkirajo na “njihovem mestu” preluknjajo tudi gume. “Pa ne ene, ampak vse štiri, kot so naredili mojemu bratrancu, ko nas je obiskal!” pove upokojenec Ivan.

Pločnik nameniti tudi avtomobilom

Parkirišč primanjkuje ob zdravstvenem domu, pivovarni in piceriji San Nicolo, pred številnimi bloki, grajenimi ob cestišču in v časih, ko je imela družina en sam avto ali pa nobenega. Na nekaterih pločnikih so “Borisovi količki”, kot krajani hudomušno imenujejo prepreke, ki jih je ponekod postavljala že koprska občina, prvi “Gregorjevi količki” pa so se nedavno zableščali na Srebrničevi ulici. Z njimi je župan pred avtomobili zavaroval pešce.

“Ja, zavarovali naj bi pešce, ampak saj sami vidite, da ti še vedno hodijo po tej strani pločnika,” je razburjen Bojan Pirc, najemnik pivovarne San Nicolo. Njegovi gostje nimajo kje parkirati, vsaj na legalen način tega v bližini lokala ne morejo početi, pred bloke pa tudi ne morejo, ker se bojijo preluknjanih gum. “Uničili nam bodo posel, če bodo k nam pošiljali redarje” se huduje Pirc. “Saj nismo sami krivi, da je ta lokal leta nazaj dobil uporabno dovoljenje, ne da bi imel parkirišče za stranke. Županu predlagam, naj na pločnik na naši strani ceste zariše parkirne prostore in tako reši problem,” o rešitvi razmišlja najemnik ankaranske pivovarne. Podobno bi si želeli tudi sosedje v nekaterih blokih. Nekatere smo ujeli med tem, ko so zelenico pred blokom asfaltirali - na njej bo prostor za dva avtomobila.

V načrtu nova parkirišča

“Kmalu bomo nadaljevali z urejanjem parkirnih težav,” pravi župan in oriše načrt. Parkirišče bo nastalo pri nekdanjem Kompasu, okolico bodo tudi očistili in pokosili ter na zelenice postavili količke. Naslednja parkirišča načrtuje ob cesti blizu Sv. Jerneja, nasproti Malega rtiča in pri apartmajih ministrstva za notranje zadeve. Ko bo na vrsti obnova državne ceste, bo poskrbljeno še za kolesarje. “Čez nekaj let bodo zadeve urejene. Na hitro ne gre reševati težav, ki se kopičijo zadnjih 30 let. Ne bomo se jih lotili niti s kaznovanjem. Zagotovili bomo parkirna mesta in obenem preprečili parkiranje v naravi in na cestišču,” napoveduje župan Gregor Strmčnik. O namigovanjih krajanov, da se parkirnega teksasa ne bo upal lotiti, ker bi izgubil volilne glasove, pa odločno pove, da namerava vzpostaviti red na vseh področjih: “Najlažje bi bilo pustiti stvari takšne, kot so, vendar tega ne nameravamo storiti. Skupina Radi imamo Ankaran navsezadnje ni politični projekt.”ALENKA PENJAK


Najbolj brano