Predsedniki držav procesa Brdo danes na večerji v Portorožu

Pred srečanjem poslovnih voditeljev jugovzhodne Evrope Summit 100 se bodo drevi v Portorožu na neformalni večerji sestali predsedniki držav, ki sodelujejo v procesu Brdo. Predsednik republike Borut Pahor bo v Portorožu gostil predsednike BiH, Hrvaške, Makedonije, Kosova in Črne gore, ne bo pa predsednikov Srbije in Albanije.

Pred srečanjem poslovnih voditeljev JV Evrope Summit 100 
se bodo drevi v Portorožu na neformalni večerji sestali 
predsedniki držav, ki sodelujejo v procesu Brdo. Foto: Nataša Hlaj
Pred srečanjem poslovnih voditeljev JV Evrope Summit 100 se bodo drevi v Portorožu na neformalni večerji sestali predsedniki držav, ki sodelujejo v procesu Brdo. Foto: Nataša Hlaj

PORTOROŽ > Dogodek bo, kot napovedujejo v uradu predsednika, priložnost za okrepitev zaupanja med voditelji v regiji. Ocenjujejo namreč, da se je zaupanje med njimi v zadnjem času zmanjšalo, tudi v luči poslabšanja političnih razmer, pri čemer je zlasti v ospredju Makedonija.

Predsednik Borut Pahor, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, predsedujoči predsedstvu BiH Mladen Ivanić, makedonski predsednik Gjorge Ivanov, kosovska predsednica Atifete Jahjaga in črnogorski predsednik Filip Vujanović bodo nato v ponedeljek sodelovali na panelu voditeljev procesa Brdo.

Cilja te pobude, ki jo je Pahor sprožil leta 2010, sta politično in gospodarsko stabilna regija ter povezovanje držav v regiji v luči njihove evroatlantske integracije.

Organizatorji četrtega Summita 100 ocenjujejo, da so njihovi cilji - zavzemajo se za odpiranje trgov v regiji ter tudi skupen nastop na tretjih trgih - v veliki meri prekrivajo oziroma dopolnjujejo s cilji procesa Brdo, zato so prepričani, da bodo predsedniki s svojo navzočnostjo na vrhu dali tudi politično podporo projektom, o katerih bodo govorili poslovneži.

Predsedniki držav, ki sodelujejo v procesu Brdo, se bodo sicer že čez teden dni sešli na formalnem srečanju v Budvi. Pogovori v Portorožu bodo zato predvsem priložnost, da pred vrhom odkrito izmenjajo stališča glede aktualnih vprašanj.

STA


Najbolj brano