Predor je pripravljen

Jutri morajo biti dela na hitri cesti Koper-Izola dokončana. Včeraj pa je predor uspešno prestal tehnični pregled gradnje in elektro-strojne opreme. Preden bodo vozniki v prvih dneh junija lahko zapeljali po novi cesti od Kopra do Izole, morajo pregledati še traso na obeh straneh predora.

Promet naj bi skozi predor stekel v prvih dneh junija.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Promet naj bi skozi predor stekel v prvih dneh junija.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Hitro cesto na obeh straneh predora končuje Cestno podjetje Nova Gorica (CPG), dela pa bo končalo jutri. V četrtek bo sledil še tehnični pregled trase in če ne bo večjih nepravilnosti, bo promet čez najkasneje tri tedne lahko stekel.

Včerajšnji pregled je predor prestal uspešno, ocenjuje Franc Likar, odgovorni nadzornik iz DRI. Urediti morajo le še nekaj malenkosti, povezanih predvsem z dokumentacijo, je pojasnil.

Gradnje tri kilometre dolgega odseka hitre ceste od Kopra do Izole so se lotili leta 2006, vsa leta pa so jo spremljale številne težave, pritožbe in razveljavljeni razpisi. Gradilo jo je šest podjetij, kar pet pa jih je šlo v stečaj - SCT, Primorje, Kraški zidar, Cestno podjetje Maribor in avstrijski Alpine Bau. Vrednost celotne naložbe (hitra cesta, priključki, predor, vsi postopki, pridobitev zemljišč, projektiranje ...) je Dars februarja 2013 ocenil na 177,3 milijona evrov (z DDV). Kot kaže, pa bo cena nekoliko nižja, in naj bi znašala 166,8 milijona. Črte pod vsemi računi pa še niso potegnili.

HR


Najbolj brano