Pred nastopom po dovoljenje

Če želi ulični umetnik nastopiti na javni površini v Kopru, mora dobiti dovoljenje za to. Prav tako za izražanje osebnega mnenja ali protesta. Če tega nima, ga redarji opozorijo na kršitev. Tako so v Mestni občini Koper pojasnili ravnanje redarja, ki je pred nekaj dnevi na Kidričevi ulici ustavil avto ob Marku Breclju in mu pravil, da se mora odmakniti, sicer bo moral plačati visoko globo.

 Tako je redar pred dnevi opozoril Marka Breclja, da za nastop 
oziroma izražanje  mnenje ali protest na javni površini potrebuje dovoljenje.
Tako je redar pred dnevi opozoril Marka Breclja, da za nastop oziroma izražanje mnenje ali protest na javni površini potrebuje dovoljenje.  

KOPER > Ko je redar Marka Breclja opozarjal, naj se umakne z ulice, sicer mu grozi visoka globa, so se mimoidoči spraševali, kaj je Brecelj storil narobe. Zakaj je bil s svojim vozičkom, na katerem je prevažal Razstavo na sprehodu, moteč na Kidričevi ulici?

“Kakršna koli uporaba javne površine, pa najsi bodo to ulični umetniki, izražanje osebnega mnenja ali protesta, je pod pogoji, ki jih določa odlok o občinskih cestah in javnih površinah dovoljena, vendar mora biti za uporabo izdano dovoljenje pristojnega občinskega upravnega organa,” so pojasnili v občinski službi za stike z javnostmi. Ker Brecelj dovoljenja ni imel, ga je redar na to opozoril. Ob tem so na občini dodali, da “redarji v Mestni občini Koper nikakor ne grozijo (z globami, op. a.), na nepravilnosti zgolj opozarjajo in v teh primerih kršitelje seznanijo tudi s posledicami, v kolikor ne bi upoštevali njihovih odredb.”

Pred tem se je moral Brecelj že umakniti tudi z javne površine med Čevljarsko ulico in Titovim trgom. A javno vajo, kot naslavlja svoj ulični nastop, je nato le malo premaknil - na teraso, ki pa ni več javna ampak zasebna površina tik ob ulici.

Na občini zanikajo, da bi Breclja redarji opozarjali, da ne sme nastopati na ulici, ker v svoji Razstavi na sprehodu omenja in upodablja tudi župana Borisa Popoviča. “Ko redarji ugotovijo, da kakršno koli ravnanje na javnih površinah ni v skladu s predpisi, ustrezno ukrepajo. Odpravljajo torej nepravilnosti, ne pa osebe ali vsebine,” so zapisali.

Kdor želi nastopati na javni površini v Kopru, lahko dovoljenje za to dobi na občini. Za to bi moral plačati tudi takso, a uličnim umetnikom je ne zaračunajo. Če pri nastopu uporabljajo zvočne naprave, morajo pridobiti še dovoljenje za obremenjevanja okolja s hrupom. Letos so na Mestni občini Koper dobili le dve takšni vlogi. Na občini dodajajo, da razmišljajo o ureditvi območij, ki bi bila namenjena prav nastopom uličnih umetnikov. Za zdaj namreč ni določeno, kje umetniki lahko nastopajo in kje ne smejo.

HR


Najbolj brano