Pred Loggio so našli zidek polkrožne oblike

Ob prenovi zunanjega stopnišča koprske kavarne Loggia so strokovnjaki podjetja Gnom, ki je usposobljeno in registrirano za izvedbo del na kulturnih spomenikih, dvignili tlak in pod njim našli zanimivo arheološko najdbo apsidalne (polkrožne) oblike.

Ker ne gre za masivno gradnjo, bi se lahko zidek polkrožne 
oblike  s svojo strukturo zgolj naslanjal na odprti del Loggie. Foto: Koper Je Tudi Moj In Tvoj
Ker ne gre za masivno gradnjo, bi se lahko zidek polkrožne oblike s svojo strukturo zgolj naslanjal na odprti del Loggie. Foto: Koper Je Tudi Moj In Tvoj

KOPER > Nemudoma so poklicali strokovnjake piranske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki so najdbo dokumentirali in bodo pripravili poročilo za arhiv. “Izvajalci so bili zelo korektni in so nam dali čas, da smo si zadevo strokovno ogledali in popisali. Najdbe pravzaprav nismo pričakovali,” je zadovoljen konservator Jaka Bizjak iz piranskega zavoda.

Domneva, da bi lahko kamnito polkrožno obliko zidu umestili v čas gradnje Loggie oziroma v obdobje zgodnjega novega veka. Čemu naj bi služila, pa ni povsem jasno. Po njegovi oceni gre za gradnjo, ki ni masivna in bi se torej lahko s svojo strukturo zgolj naslanjala na odprti del Loggie. Poleg tega dela polkrožnega zidu so odkrili še robnike. “Morda gre za ostanke starega tlaka na trgu,” ugiba Bizjak.

Potem ko so strokovnjaki z zavoda opravili svoje delo, so delavci najdbo pokrili s plastjo filca in folije ter vse skupaj zalili z betonom. Bizjak pravi, da v tem trenutku najdbe niso nameravali predstaviti in situ, torej na mestu odkritja, jo bodo pa ohranili. Stopnice, kamnito ograjo, podest in klopi v Loggi so delavci podjetja Gnom demontirali konec oktobra in jih odpeljali v Ljubljano, kjer jih bodo restavrirali. Na svoje staro mesto jih bodo vrnili predvidoma v začetku decembra. Poseg, vreden slabih 50.000 evrov, bo plačal najemnik kavarne. NH


Najbolj brano