Praznik vina in istrskega česna

Jutri in v nedeljo bo v Novi vasi znova Praznik vina in česna. Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči ovojni lupini in velikih zdravih strokih.

 Foto: Ilona Dolenc
Foto: Ilona Dolenc

NOVA VAS > V istrski kuhinji zaseda pomembno mesto, ena največjih specialitet so “peski” oziroma poganjki mladega česna. Novovaščani radi povedo, da so z izkupičkom od prodaje česna leta 1896 zgradili tudi cerkveni zvonik. Poleg vina bodo na voljo tudi druge kulinarične dobrote. Vaščani bodo odprli svoja slikovita dvorišča in prikazali stare običaje, oba večera pa bosta posvečena glasbi in plesu. Obiskovalci se bodo lahko udeležili tudi kulinarične delavnice z dietetno kuharico Ernestino Car Mavrič, zeliščarske delavnice ob stojnici Mavricije Pucer in se podali na voden ogled Nove vasi. V nedeljo bodo organizirali še kolesarski izlet v organizaciji društva Raketa. AP


Najbolj brano