Praznik tudi za Žbogarja

Izolska občina je danes v Simonovem zalivu odprla interpretacijski center o ribiški in pomorski dediščini, ki so ga poimenovali Mala barka. Ribiški praznik pa bodo nadgradili v nedeljo, ko bodo ob 17. uri ob avtokampu Jadranka dočakali olimpijskega podprvaka Vasilija Žbogarja.

Na prizorišču v Simonovem zalivu je barka Biser že razstavljena.
Na prizorišču v Simonovem zalivu je barka Biser že razstavljena. 

IZOLA > S projektom Mala barka bodo prispevali k obujanju spomina na pomorsko, ribiško in ladjedelniško tradicijo Severnega Jadrana. Barka Biser pa ni edino takšno stičišče, saj je še en interpetacijski center nastal v Muzeju Parenzana in je svoje slovesno odprtje prav tako dočakal danes.

Barko Biser, ki jo je nekdanji lastnik iz vrst izolskih ribičev pred štirimi leti namenil za razrez, potem pa jo je za 51.000 evrov odkupila občina, so obnovili s pomočjo evropsko podprtega projekta Mala barka. Dela so opravili v Ladjedelnici Izola, kjer so leseno barko obnavljali skoraj štiri mesece; dela na njej, danes povsem sijoči, so stala 60.000 evrov.

Restavrirana je postala eden najpomembnejših ohranjenih elementov izolske ribiške zgodovine in je danes edina lesena ribiška barka iz flote nekdanjega Delamarisa. Krožna pot bo sedaj obiskovalce ob morju popeljala od Male barke do Muzeja Parenzana s sodobnimi multimedijskimi predstavitvami pomorstva, ribištva ter ladjarstva nekoč in danes. Najbolj zanimiv eksponat v preurejenem muzeja je gotovo replika ribiške kabine, na kateri lahko obiskovalci doživijo simulacijo plovbe ob izolski obali. Projekt je nastal v sodelovanju s Primorsko-goransko županijo in Turističnim združenjem Kvarner.

AP


Najbolj brano