Praši se, čeprav se ne bi smelo

Bralca iz Izole je pred časom spet presenetil prah, ki se je dvigoval nad tamkajšnjo deponijo. Na izolski komunali odgovarjajo, da gre za mletje gradbenih materialov, ki ga izvajajo le nekajkrat na leto, za dejavnost pa imajo okoljevarstveno dovoljenje.

Prah, ki se je nedavno  z izolske deponije dvigoval ob mletju 
gradbenih materialov, je vznejevoljil nekatere domačine.
Prah, ki se je nedavno z izolske deponije dvigoval ob mletju gradbenih materialov, je vznejevoljil nekatere domačine. 

IZOLA > “Ne razumem, zakaj nas imajo za norca. Ta prah je tako škodljiv, da bodo imeli posledice naši vnuki,” pravi Izolan, ki s prstom kaže na prah, ki se je pred časom dvigal nad izolsko deponijo. Dodaja, da je tamkajšnjo komunalo na dogodek že večkrat opozoril, a so mu odgovorili, da ne gre za zdravju škodljivo početje.

Gre sicer za predelavo gradbenih odpadkov, pojasnjujejo na Komunali Izola, kjer pravijo, da lahko tovrstni odpadki, v kolikor so nepravilno zavrženi, obremenjujejo okolje, pravilno ločeni in predelani pa lahko ponovno postanejo gradbeni material za različne možnosti uporabe na področju visokih in nizkih gradenj.

“Gradbene odpadke predelujemo dvakrat do trikrat na leto po nekaj dni. Prejšnji teden smo s to dejavnostjo končali in zdaj nekaj mesecev tega ne bomo počeli,” zagotavlja direktor Komunale Izola, Denis Bele, ki priznava, da so pred časom res imeli težave s črpalko za pršenje vode. Sicer pa po direktorjevih besedah s prašenjem ne bi smelo biti težav, saj so se pred njim zavarovali z nakupom ustrezne tehnologije, vodne prhe, ki ob predelavi odpadkov škropi.

Center za predelavo gradbenih odpadkov (CPGO), ki v Izoli deluje od leta 2013, ima tudi okoljevarstveno dovoljenje. Bele zatrjuje, da ne gre za predelavo nevarnih odpadkov, denimo azbesta, temveč za predelavo gradbenih odpadkov, ki so posledica rušenja objektov, med njimi opeke, betona, ploščic.

Odpadni material v centru zmeljejo in pripravijo za nadaljnjo uporabo. Reciklirani agregat je, kot pravijo na komunali, odlična zamenjava za tampon in je tako uporaben za zasipe in nasipe, za možnost njegove uporabe pa so pridobili tudi oceno uporabnosti certificiranega inštituta.

EVA BRANC


Najbolj brano