Pralnica Lucija se rešuje na Hrvaškem

Da bi poplačalo upnike Pralnice Lucija oziroma njenega največjega lastnika Kemoteksa, je piransko okrajno sodišče za sredo razpisalo dražbo ene od hal podjetja v industrijski coni v Luciji. S prodajo naj bi poplačalo dolgove pralnice, ki je od leta 2013 v prisilni poravnavi. Iz minusov se skuša izviti tudi z iskanjem novih poslov; perilo pere tudi za hotele v Opatiji.

V Pralnici Lucija je zaposlenih 58 delavcev. Poleti, ko imajo  največ dela, bodo oprali po 17 ton 
perila na dan.   Foto: Helena Race
V Pralnici Lucija je zaposlenih 58 delavcev. Poleti, ko imajo največ dela, bodo oprali po 17 ton perila na dan.  Foto: Helena Race

LUCIJA > Pralnica Lucija posluje dobro, pravi eden od dveh direktorjev podjetja Gregor Tomazin.

“Pridobili smo posel s hoteli Liburnia s Hrvaške, dobili nazaj hotele v sklopu Metropol resorta, širimo se na hrvaški trg. Pripravljamo dokumentacijo za prijavo na razpis za pranje perila za bolnišnico v Pulju, pričakujemo še razpis za klinični center na Reki.” A podjetje kljub temu hromijo dolgovi iz preteklosti, ko jih je na prag stečaja pripeljalo sodelovanje z italijanskim podjetjem Moosaico. To je bilo 55-odstotni lastnik Pralnice Lucija in je iskalo stranke v Italiji; čeprav je kazalo, da bo posel uspešen, je delo lucijske pralnice ostalo neplačano, računi dobaviteljev pa so se kopičili. Sledila je prisilna poravnava, po konverziji terjatev pa ima italijansko podjetje le še štiri odstotke lastništva v Pralnici Lucija. “Sprožene imamo štiri tožbene postopke proti podjetjem v Italiji, eno je v stečaju zaradi naše izvršbe,” pravi Tomazin.

Kemoteks, večinski lastnik Pralnice Lucija, pa bankam dolguje še približno milijon evrov. Piransko okrajno sodišče skuša dolg poplačati s prodajo hale v Luciji; zanjo pričakuje nekaj več kot 1,3 milijona evrov. “Izklicna cena je po našem mnenju previsoka, dvomim, da se bo hala po tej ceni prodala. Če se bo, pa bomo zelo zadovoljni, saj se bo naš dolg zmanjšal,” pravi Tomazin. Prostore, ki jih pralnica za opravljanje dela niti ne potrebuje, so skušali prodati že sami, a jim to ni uspelo.

Čeprav ima pralnica trenutno blokiran račun, je Tomazin optimističen, da se bo vendarle izvlekla iz rdečih številk: “Na začetku je kazalo slabo. Zdaj pa imamo nove stike s hrvaškimi hotelirji, dogovarjamo se s še eno verigo hotelov in nekaj manjšimi.”

V najboljših časih je Pralnica Lucija zaposlovala kar 220 delavcev, ki so na vrhuncu poletne sezone oprali po 210 ton perila na dan. Zdaj je v podjetju 58 zaposlenih, avgusta pa naj bi oprali po 17 ton na dan; samo iz Opatije naj bi pripeljali po en poln tovornjak brisač, prtov, rjuh in drugega perila dnevno. Poleg tega perejo še za bolnišnici v Izoli in Sežani. Pralnica v Luciji je največja na Primorskem. HELENA RACE


Najbolj brano