Pralnica Lucija gre v stečaj

Pralnica Lucija, ki je največja na Primorskem, je v stečaju. Kaj bo s približno 70 delavci, je zelo odvisno od tega, ali bodo lahko nadaljevali začete posle. To možnost bo pretehtal stečajni upravitelj, ki se je včeraj oglasil v podjetju. Odločitev je še posebej pomembna za izolsko bolnišnico, ki od te pralnice najema perilo.

Približno 70 delavcev Pralnice Lucija je te dni na trnih; čakajo 
na odločitev stečajnega upravitelja, ali bodo lahko nadaljevali 
nekatere posle.  Foto: Helena Race
Približno 70 delavcev Pralnice Lucija je te dni na trnih; čakajo na odločitev stečajnega upravitelja, ali bodo lahko nadaljevali nekatere posle.  Foto: Helena Race

LUCIJA > “Bili smo na dobri poti in tudi kazalo nam je vedno boljše. Januar in februar sta za nas vedno težka meseca, z bližajočo se sezono pa je posla vse več. Zdaj pa ... V stečaj,” z grenkobo v glasu pravi Gregor Tomazin, zdaj že nekdanji direktor lucijske pralnice, ki je bila doslej v prisilni poravnavi.

Ni bilo druge izbire kot stečaj

Stečaj je predlagalo vodstvo samo. “K temu nas je prisilila poteza finančne uprave, ki je v začetku maja sprejela sklep in vse prilive preusmerila k sebi. Nam od bodočih plačil ne bi ostalo nič, tako pa ne moremo poslovati,” pravi Tomazin in priznava, da manjši del terjatev niso poravnavali.

Zakaj so v finančni upravi v konkretnem primeru sprejeli tak sklep, zaradi varovanja davčne tajnosti ne morejo pojasniti. Tomazin pa ozadje za to potezo pripisujete spletu naključij, ki so se ujela, tudi izvršbi, do katere naj bi prišlo pomotoma.

Za Pralnico Lucija je sodišče pred dvema letoma uvedlo postopek prisilne poravnave. Na rob prepada jih je pripeljalo sodelovanje z italijanskim podjetjem Moosaico. Lucijska pralnica je namreč prala za stranke sestrskih družb italijanskega podjetja, za precejšen del opravljenega dela pa ni dobila plačila. Sočasno si je pralnica nakopala še druge težave, a jih je v prisilni poravnavi postopoma reševala in tudi poplačala precejšen del obveznosti. Tudi s pomočjo novih poslov. Februarja so tako začeli prati perilo tudi za hotele podjetja Liburnia v Opatiji in Portorožu. Gre za pomemben posel, vreden približno milijon evrov. Dogovarjali so se tudi, da bi prali za hotelsko podjetje Maistra iz Rovinja. Zdaj iz tega ne bo nič, veliko pa bi že bilo, če bi lahko nadaljevali že začete posle.

Prav to možnost bo preveril stečajni upravitelj, ki se je že včeraj odpravil v Lucijo. “Pregledati je treba pogodbe in drugo dokumentacijo ter pretehtati, ali so možnosti za nadaljevanje poslov,” je povedal stečajni upravitelj Marko Filipovič.

Tomazin upa, da se bo to izšlo. Dogajanje najbrž še posebej pozorno spremljajo v izolski bolnišnici, ki je ena največjih strank pralnice. V Luciji zanjo operejo skoraj tono bolnišničnega perila dnevno, za razliko od drugih bolnišnic, ki so lastnice perila, pa ga pralnica izolski bolnišnici daje v najem.

Na odločitev stečajnega upravitelja o morebitnem nadaljevanju poslov čaka tudi 56 redno zaposlenih in še kakih 15 zunanjih sodelavcev. Doslej so plače prejemali redno, izjema je bila aprilska plača, ki bi jo morali dobiti najkasneje do 18. maja.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano