Prah se bo polegel pred volitvami

Koprski župan Boris Popovič ter njegov svetovalec in direktor Komunale Gašpar Gašpar Mišič sta predsinočnjim, prav pod večer, obiskala gradbišče na Tomažičevi ulici v Kopru, kjer delavci že dva meseca polagajo nove vodovodne cevi. Župana je poklical eden od bližnjih stanovalcev in potožil čez prah, Mišič pa je želel županu pokazati, da se v zelo prometni Tomažičevi ulici sredi Semedele prah niti ponoči ne poleže.

Vozila dvigujejo prah, ki se polega na šmarske hiše in vrtove Foto: Alenka Penjak
Vozila dvigujejo prah, ki se polega na šmarske hiše in vrtove Foto: Alenka Penjak

KOPER, ŠMARJE > “Dela bodo končana prihodnji teden,” se je gradbena dela odločil pospešiti Boris Popovič, čeprav naj bi projekt hidravličnih izboljšav vodovoda v Tomšičevi in sosednji Pahorjevi ulici trajal še vsaj dva meseca.

Gašpar Gašpar Mišič si je ogledal tudi tamkajšnja ekološka otoka, mi smo s prstom pokazali na nezavarovano otroško igrišče, bližnji stanovalec pa je zaradi varnosti otrok zaprosil za postavitev ležečega policaja. Nakar je Mišič v roke vzel telefon: “Mojca, prosim zapišite, naj jutri odpeljejo gradbeni material, ki ga je tu nekdo odložil, pokosijo naj travo, operejo ekološki otok. Otroško igrišče je treba ograditi in prepovedati vstop psom.”

Ko ga vprašamo, od kod takšno zanimanje za urejenost ekoloških otokov in igrišč, odgovori, da hoče te stvari urediti in naj Komunalo ljudje kar obvestijo o podobnih težavah. Včeraj zjutraj je že ob 7. uri brnela kosilnica, komunalni delavci so spirali ekološke otoke z vodo. Ob takšni učinkovitosti nekateri namigujejo, da je več kot očitno, da se približujejo lokalne volitve.

Stisnili so zobe

Mišič je že dan poprej obiskal tudi razkopane Šmarje. Kot sam pravi, je to storil po nalogu župana, a obisk so spodbudili gledalci nedeljske televizijske oddaje, v kateri je nastopal Mišič, in izkoristili možnost neposrednega javljanja v studio. Šmarske hiše so namreč že štiri mesece pobeljene s prahom. Razlog je resda dober: vas bo po 30 letih dobila nov vodovod in novo cesto do Puč. A štirje meseci se še najbolj potrpežljivim zdijo peklensko dolgi.

Če je še lani veljalo, da je bilo mogoče turistični gneči na Šmarski cesti ubežati, če si pred Šmarjami zavil na Grinjan, je sedaj zaprt tudi ta izhod. Skoraj nemogoč je tudi pobeg čez Gažon, kjer stroji prav tako kopljejo, Grafistovi delavci pa si zaradi del občasno privoščijo večdnevno zaporo ceste. Domačini iz Krkavč, Puč in Koštabone sedaj do Kopra vozijo tudi 45 minut, saj se morajo peljati mimo Padne ali Sv. Petra, potem pa jih čaka še polževo in mučno premikanje po Šmarski cesti. Iz tega zornega kota so pnevmatike, ki jih liže razrezani šmarski asfalt, še najmanj, kar doleti domačina, ki se mora premikati z avtomobilom.

Predsednik Krajevne skupnosti Šmarje Andrej Medved pravi, da so resda odrezani od sveta, ampak da na podeželju vedno nestrpno čakajo na investicije v javno infrastrukturo: “Stisnili smo zobe, a čas je, da se dela končajo. Gašpar Gašpar Mišič nam je obljubil, da se bo to zgodilo do konca avgusta in da izvajalec za seboj ne bo več puščal razdora. Da bodo torej sproti krpali luknje.”

Šmarje pred asfaltiranjem

Doslej je bilo v navadi, da so izvajalci asfaltirali razkopane ceste po tem, ko so končali z vsemi deli. Na Škofijah so na to denimo čakali dva meseca. Grafistova ekipa za asfaltiranje pa naj bi že danes prišla v Šmarje in na grobo asfaltirala trg in traso po slemenski cesti. Ta faza naj bi bila dogovorjena že pred dvema tednoma. “Grafistovi delavci bi že lahko asfaltirali, če ne bi morali v zadnjem trenutku po obstoječi trasi položiti še napeljave Telekoma. Zato so bili primorani ponovno odkopati zasuti kanal, kar jim je uspelo, ne da bi popolnoma zaprli cesto skozi Šmarje,” pojasnjuje Sara Milenkovski iz Rižanskega vodovoda.

Ker je projekt urejanja hidravličnih razmer v Šmarjah zelo zahteven in zajema zamenjavo približno 2400 metrov vodovodnega omrežja, so morali dela razdeliti v več faz, saj so lahko samo tako zagotovili varno oskrbo z vodo tudi med izvajanjem del in obenem pretok prometa skozi naselje. Zatrjuje, da vse poteka skladno s terminskim planom: Rižanski vodovod trenutno izvaja še tlačni preizkus in dezinfekcijo zadnjega odseka ter ureditev zadnjih hišnih priključkov.

Sara Milenkovski še opozarja, da bo v sklopu projekta hidravličnih izboljšav vodovodnega sistema na območju treh istrskih občin zgrajenih dobrih 18 kilometrov vodovodov: “Zato ta dela potekajo intenzivno in hkrati na več lokacijah. Slednje terja dobro organizacijo izvajalcev in veliko mero strpnosti vseh, da se kljub turistični sezoni, muhastemu poletju, prometnim konicam, vročim dnem in strokovno zahtevnim delom projekt vendarle uspešno zaključi.”

ALENKA PENJAK


Najbolj brano