Poziv mladim, naj zapustijo Inde

Minilo je deset dni, kar so mladi Koprčani s tiskovno konferenco obvestili javnost, da so zasedli in tudi očistili nekaj prostorov že deset let zapuščene tovarne Inde. V tem času se je zvrstilo nekaj kulturnih dogodkih, mladi tudi nadaljujejo z urejanjem prostorov. Medtem pa jih je stečajna upraviteljica pozvala, naj mirno zapustijo prostore, ker jih nezakonito zasedajo.

Skupna večerja po sobotni delovni akciji čiščenja Indeja.  Foto: Alenka Penjak
Skupna večerja po sobotni delovni akciji čiščenja Indeja.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > Simona Goriup, stečajna upraviteljica polovice zapuščene tovarne Inde, ki je nekoč pripadala Kraškemu zidarju, se s stečajnim upraviteljem propadlega Konstruktor Investa, nekdanjega lastnika druge polovice Indeja, še dogovarja, kako naj vzpostavi komunikacijo s podporniki, ki so zasedli dva prostora v tovarni in se imenujejo ustvarjalna platforma Inde - U.P. Inde. Zaenkrat si je za način komunikacije izbrala elektronsko pošto in mlade opozorila, da nezakonito zasedajo prostore. O tem, kakšna je odgovornost stečajnih upraviteljev, če se na območju Indeja zgodi kakšna nesreča, Simona Goriup pojasnjuje, da ima Kraški zidar odgovornost v primeru nesreče zavarovano. Sicer pa stečajna upraviteljica pričakuje, da bo naslednja dražba Indeja na vrsti meseca marca. Na pravnomočen sklep o prodaji še čaka.

Koprski policisti že nekaj mesecev vedo, da se mladi zadržujejo na območju Indeja, kar so ugotovili sami med rednimi patruljami. “O tem smo obveščali stečajne upravitelje in pristojne inšpekcije. Lahko pa povemo, da okoliški prebivalci zaenkrat policistom niso prijavili nobenih kršitev v zvezi s tem,” dodaja tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec.

Pred dnevi je svet krajevne skupnosti Olmo podprl dejanje mladih, združenih v U.P. Inde. Enajst članov sveta, ki predstavljajo približno 4000 prebivalcev, si želi, da bi območje Indeja ostalo namenjeno mladim in tudi drugim generacijam. “Lahko bi prirejali plesne tečaje, plesne zabave, imeli gledališče, različne delavnice, kegljišče. Bojim pa se, da takšnega projekta noben ekonomist ne bo podprl,” pravi predsednik KS Olmo Franc Mahne in dodaja: “Tudi zato, ker smo včasih solidarnostno prispevali denar za gradnjo tovarne, me boli, da območje propada.”

Te dni je ustvarjalna platforma Inde izpeljala dan odprtih vrat in delovno akcijo Soustvarjanje prostora. Približno 50 ljudi, večinoma mladih, se je odzvalo na poziv in v soboto očistilo še več tovarniških prostorov ter odstranilo ostanke salonitnih plošč pred tovarno, zagradilo del dvorišča in očistilo nekdanjo vratarnico. Prepričani so, da so s svojim delom, voljo in solidarnostjo osvobodili degradirani Inde in ustvarili prostor avtonomnega nekomercialnega druženja, ki ga Istra potrebuje. Kako se bodo odzvali na poziv stečajne upraviteljice, se bodo še odločili. ALENKA PENJAK


Najbolj brano