Potrdili novelo odloka o pomožnih kmetijskih objektih

Piranski občinski svetniki so na današnji seji dokončno potrdili novelo odloka o pomožnih objektih na kmetijskih in gozdnih zemljiščih v občini. Nekateri svetniki so ob tem opozorili na pomanjkanje ustreznega sankcioniranja, zaradi česar naj bi bil odlok v praksi neučinkovit.

Vodja piranskega občinskega urada za okolje in prostor Manca Plazar Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Vodja piranskega občinskega urada za okolje in prostor Manca Plazar Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PIRAN > Med ključnimi novostmi novele so razširitev pojma kmetijskega proizvajalca tudi na zadruge in podjetja, ki se ukvarjajo s kmetovanjem, spreminja pa se tudi pogoj, da je nekdo lahko kmetijski proizvajalec, ne da bi bil vsaj dve leti zavarovan kot kmet. V kategorijo kmetijskih proizvajalcev po novem uvrščajo tudi t.i. kmečke upokojence.

Natančno določeno, kaj so začasni objekti

S spremembami odloka poleg tega natančneje določajo, kaj so začasni objekti, predlagajo pa tudi povečanje velikosti kmečkih lop, ki lahko stojijo na zemljiščih, večjih od 5000 kvadratnih metrov, s 30 na 40 kvadratnih metrov.

Odlok poleg tega natančneje določa, kateri so dovoljeni objekti na gozdnih zemljiščih, uvaja pa se tudi nov člen o postavitvi enostavnih in nezahtevnih objektov na stavbnih zemljiščih.

V primerjavi s prvo obravnavo so v drugem branju dodali nova člena glede prepovedi in postavitve enostavnih in nezahtevnih objektov na stavbnih zemljiščih, je na današnji seji pojasnila vodja občinskega urada za okolje in prostor Manca Plazar.

Opozorili na pomanjkljivosti

Nekateri svetniki so opozorili na določene pomanjkljivosti odloka. Tako je nepovezana svetnica Andreja Humar ugotavljala, da novela ne bo učinkovita, saj ne ureja področja sankcioniranja kršitev. Prav zato je napovedala, da predloga ne bo podprla, ampak se bo pri glasovanju vzdržala. Odlok so svetniki sprejeli brez glasu proti.

Sočasno so piranski občinski svetniki v prvem branju potrdili tudi odlok o pomožnih objektih na kmetijskih in gozdnih zemljiščih v občini. Razlogi za pripravo odloka so po besedah Plazarjeve sistemske narave, z njim pa kmetom omogočajo večje možnosti prostorskega razvoja (npr. turistične kmetije) znotraj veljavnih prostorskih aktov.

Del svetnikov je menil, da bi s sprejemanjem odloka veljalo počakati. Utegne se namreč zgoditi, da bo besedilo v drugem branju obravnaval šele občinski svet v novi sestavi, ki bo tako v vsebino odloka lahko posegal zgolj z amandmaji.

STA


Najbolj brano