Poslovni prostori propadlega ACK za 1,3 milijona evrov

Stečajna upraviteljica propadlega ACK bo sredi oktobra na dražbi v drugo poskušala prodati poslovne prostore v tretjem in četrtem nadstropju stavbe ACK v središču Kopra. Izklicna cena je 1,3 milijona evrov. Ker že na prvi dražbi sredi junija, ko je bila izklicna cena 1,6 milijona evrov, ni bilo resnih kupcev, obstaja velika verjetnost, da bo tudi tokratna dražba neuspešna.

Poslovne prostore propadlega ACK bodo na dražbi 19. 
oktobra poskušali prodati za 1,3 milijona evrov.  Foto: Tatjana Tanackovič
Poslovne prostore propadlega ACK bodo na dražbi 19. oktobra poskušali prodati za 1,3 milijona evrov.  Foto: Tatjana Tanackovič

KOPER > Stečajna upraviteljica ACK Monika Rozman kakšnih resnih kupcev za nakup poslovnih prostorov ACK do zdaj ni imela. “Pri prvi dražbi je nekaj zanimanja sicer bilo, vendar so po moji oceni spraševali bolj iz radovednosti, resnih kupcev ni bilo. Tudi varščine nato nihče ni vplačal,” pojasnjuje Rozmanova. Želi si, da bi bilo na ponovljeni dražbi 19. oktobra drugače, vendar ni pretirano optimistična. Tudi zato, ker iz izkušenj ve, da potencialni kupci raje počakajo na tretjo dražbo, na kateri se izklicna cena še nekoliko zniža. “Se pa potem večkrat zgodi, da na tretji dražbi pridemo do cene, ki smo jo postavili na drugi dražbi,” pravi Rozmanova.

Stečajna upraviteljica Monika Rozman je konec avgusta v sklopu stečajnega postopka na dražbi prodala tudi podjetje Adria Cargo. Za 130.000 evrov ga je kupil Valter Stojilkovič, tesen sodelavec Petra Mahniča. Stojilkovič ob nakupu menda ni vedel, da so poslovni prostori podjetja pod hipoteko bank in je zato celo razmišljal, da bi odstopil od nakupa. Rozmanova je včeraj povedala, da Stojilkovič ni odstopil od pogodbe in še enkrat poudarila, da je Stojilkovič s stanjem Adria Cargo seznanjen in da je dobro vedel, kaj kupuje.

Tokrat za poslovne prostore v tretjem in četrtem nadstropju in nekaj prostorov v kleti stavbe na Pristaniški ulici v centru Kopra pričakuje vsaj 1,3 milijona evrov. Med njimi ni pisarne Petra Mahniča na vrhu stavbe, ker ta ni bila v lasti ACK, pojasnjuje Rozmanova. Poslovne prostore prodaja v celoti in ne posamično, ne glede na to, da obstaja interes, da bi posamezniki kupili le določene poslovne prostore. “V tem trenutku posamična prodaja ne pride v poštev, ker je zemljiškoknjižno to tako urejeno, da bi ob posamični prodaji ostali prostori, ki jih najbrž nihče ne bi hotel kupiti. Govorim predvsem o predprostorih in skupnih prostorih ter o prostorih v kleti,” pravi Rozmanova. Nov lastnik pa bi to po njenem mnenju lahko uredil drugače in nato ločeno prodajal prostore. Poslovni prostori so tudi precej dotrajani.

Koprski holding Adriacommerce (ACK), ki ga je obvladoval Peter Mahnič, je v stečaju od novembra 2013. Uvedbo stečajnega postopka je dosegel nemški ladjar Peter Döhle, ki je večinski lastnik portoroške Splošne plovbe. Döhle je stečaj lahko zahteval, potem ko je za 6,5 milijona evrov odkupil terjatev od Unicredita in postal največji ločitveni upnik Mercate, solastnice Splošne plovbe, ki je sodila pod okrilje ACK.

Mercata je prav tako v stečaju, stečajni upravitelj pa nadaljuje njeno tožbo proti Splošni plovbi, od katere zahteva kar 51 milijonov evrov za Mercatin izstop iz lastništva Splošne plovbe. S tem se na Splošni plovbi ne strinjajo, sodišče pa o zadevi še ni odločilo.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano