Posle v Okolju danes prevzema Alen Radojkovič

Danes bo dosedanji direktor Okolja Piran Darij Barrile posle predal Alenu Radojkoviču, ki je bil že doslej član uprave Okolja. Radojkoviča so v torek zvečer na vrh piranskega komunalnega podjetja postavili občinski svetniki. Glasovanje so pospremili tudi očitki o pritiskih stranke SD, katere član je tudi Radojkovič.

Alen Radojkovič: “Mislim, da zaposleni niso bili 
proti meni, le glasovali so za dosedanjega 
direktorja, saj je z njimi delal 13 let.”  Foto: Tomaž Primožic/Fpa
Alen Radojkovič: “Mislim, da zaposleni niso bili proti meni, le glasovali so za dosedanjega direktorja, saj je z njimi delal 13 let.”  Foto: Tomaž Primožic/Fpa

PIRAN > “Glasovanje naj bo tajno, da bodo svetniki lahko glasovali mirno po svoji vesti,” je pred glasovanjem o Alenu Radojkoviču predlagal Robert Jakin (Slovenija za vedno). Takšnemu predlogu so botrovali pritiski, ki so jih bili zadnje dni deležni občinski svetniki, je še dodal Jakin. “Nekateri se bojijo javno glasovati, pritiski so res prisotni,” je dejal tudi Andrej Korenika (SMC). Slavko Ivančić (SMC) pa je o dogajanju, povezanim z imenovanjem Radojkoviča, dejal, da mu “zveni kot diktat stranke SD”.

“To so hude obtožbe. Če je kdo grozil, to povejte,” je pozval župan Peter Bossman, a ostal brez jasnega odgovora, kdo naj bi na koga pritiskal. Večina svetnikov pa tajnega glasovanja ni podprla. Tako jih je 16 dvignilo roke za to, da Radojkovič, ki je po izobrazbi specialist menedžmenta, postane direktor Okolja, sedem pa jih je bilo proti. Radojkovič, ki je tudi občinski svetnik SD, pri glasovanju ni sodeloval.

“Avtobusni prevozi med Fornačami in Tartinijevim trgom ne bodo več brezplačni - razen za prebivalce Pirana, imetnike abonmajev in za tiste, ki parkirajo v garažni hiši na Fornačah, ostali bodo morali vožnjo plačati nekaj deset centov,” še napoveduje Alen Radojkovič. Na tak način naj bi dobili nekaj denarja za plačilo lizinga za dva nova avtobuska - eden je začel voziti v začetku letošnjega leta, drugi se mu bo pridružil predvidoma prihodnji teden.

Stavba na Fornačah je naprodaj

Predstavil pa je svoj program dela za prihodnja leta. To bo na nek način nadaljevanje tega, kar je že počel, saj je bil od začetka leta 2011 že član uprave v Okolju. Zdaj pa namerava to delovno mesto ukiniti, preiti na enočlansko upravo in sam prevzeti skrb za vse dejavnosti podjetja. Temu botruje tudi racionalizacija poslovanja, pravi.

Darij Barrile po 13 letih vodenja Okolja podjetje zapušča v dobri kondiciji. Podatki, ki še niso revidirani, kažejo, da je poslovanje pozitivno, pravi. “Ocenjujem, da bo zdaj podjetje celo še bolje zaživelo, saj so ga v preteklosti bremenila velika vlaganja v infrastrukturo, zdaj pa se rešuje kreditov in lahko proda nekaj nepotrebnega premoženja,” še dodaja. O tem, kaj bo počel od jutri dalje, ko se mu izteče mandat, še ne želi govoriti.

Prodaja nekdanje upravne stavbe Okolja na Fornačah je tudi na seznamu nalog Alena Radojkoviča; zanjo naj bi iztržili 1,8 milijona evrov. Med naložbami pa je naštel gradnjo dvo- ali trinivojskega parkirišča pri dvorani v Luciji, manjšo garažno hišo na robu Lucije (pri Koblarju), nadstrešek na tržnici v Luciji, več komunalnih privezov v Portorožu in prijaznejši način plačevanja parkirnine.

Kako si Alen Radojkovič predstavlja vodenje Okolja glede na to, da ga predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu nista podprla, je na seji zanimalo Slavka Ivančića. “Mislim, da zaposleni niso bili proti meni, le glasovali so za dosedanjega direktorja, saj je z njimi delal 13 let,” je pojasnil Radojkovič. Dodal je še, da so ga zaposleni pred nedavnim podprli, ko je nastopil drugi mandat na mestu člana uprave. To naj bi dokazovalo, da z njimi ni v slabih odnosih.

Zapreti bo moral deponijo

Novi direktor se bo moral ukvarjati tudi z iskanjem novih grobnih mest. V Piranu je prostora le še za nekaj klasičnih pokopov, ki jih bodo predvidoma napolnili v dveh letih, nato naj bi novo pokopališče uredili v Luciji.

Med večjimi zalogaji, ki ga čakajo, je tudi zapiranje deponije v Dragonji, ki bo stalo več kot 700.000 evrov, denarja v občinskem proračunu za to pa ni.

Radojkovič si je za cilj zastavil, da bodo na območju piranske občine zbrali 60 odstotkov ločenih odpadkov (zdaj jih 46 odstotkov). Racionalizirati pa namerava odvoz odpadkov - v bodoče naj bi v Piranu od vrat do vrat odpadke pobirali le enkrat dnevno, v naseljih pa mešane odpadke odvažali enkrat tedensko.

HELENA RACE


Najbolj brano