Poskus nadvlade Ljubljane nad Koprom

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je Primorski gospodarski zbornici (PGZ) poslala opomin, da bo zaradi več kršitev pogodbe o prenosu dejavnosti in medsebojnem sodelovanju prisiljena prekiniti sodelovanje. Direktor PGZ Tomaž Može očitke zavrača in trdi, da gre za izsiljevanje in poskus nadvlade Ljubljane nad Koprom.

Tomaž Može Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Tomaž Može Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Predsednik GZS Samo Hribar Milič je direktorja PGZ Tomaža Možeta pisno obvestil, da bo GZS prekinila sodelovanje z njimi, v kolikor PGZ do naslednjega ponedeljka pooblaščenim osebam GZS ne omogoči vpogleda v stanje poslovnih prostorov na Ferrarski ulici v Kopru in jim nemudoma ne zagotovi podatkov o rednem delovanju PGZ, podatke o številu članstva, o plačani in fakturirani članarini, zahteva pa tudi izročitev ključev vseh poslovnih prostorov PGZ, ki so sicer v lasti GZS. Može je nad takšnim načinom zgrožen, češ da gre za izsiljevanje, na katerega ne more in ne misli pristati.

“Ko se je leta 2007 spremenil zakon, je bila glavna novost, da bi zbornični sistem gradili od spodaj navzgor. Mi in še mnoge druge zbornice po Sloveniji smo se tega tudi lotili, v Ljubljani pa nekateri tega očitno nočejo razumeti in hočejo imeti še vedno nadvlado,” pravi Može.

Pojasnjuje, da je glavni razlog spora prav v tem, da bi GZS rada nadzirala vso dogajanje na Primorskem in da bi si rada prilastila tukajšnji denar. “Predvsem pa ne želi razdeliti premoženja tako, kot bi bilo edino pošteno. Prostore na Ferrarski ulici v Kopru je zgradilo tukajšnje gospodarstvo, na GZS smo ga prenesli samo v upravljanje do delitve premoženja. Zdaj je napočil ta trenutek in ker predstavljam kritično vest preteklosti, poskuša Samo Hribar Milič zamajati našo zbornico. Vendar se to ne bo zgodilo. Mi smo samostojen pravni subjekt in prostori, v katerih smo, so naši,” pravi Može, ki ne verjame, da bo Hribar Milič dejansko enostransko prekinil pogodbo. Če bi se pa to vendarle zgodilo, pa to po njegovem ne bi ogrozilo obstoja PGZ.

Hribar v dopisu pojasnjuje, da mora GZS zavarovati interese in integriteto celotnega sistema GZS: “Za vse dele zborničnega sistema, tudi za pravno samostojne, veljajo enaka pravila in merila. Še posebej pa moram zavarovati interese podjetij primorske regije in jim zagotoviti enako obravnavo in nivo storitev kakor podjetjem iz drugih regij.”

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano