Portoroški hotelirji kot štirje mušketirji

Hoteli Bernardin, Istrabenz Turizem in Sava Turizem odpirajo novo poglavje v sodelovanju. Tri turistične družbe, skupaj s krovno družbo Sava, so namreč združile moči v družbi BLS Sinergije, ki pospešeno išče čimvečje sinergijske učinke hotelskega tria, dolgoročno pa bo usklajeno krojila ponudbo Portoroža. Vodi jo Marino Antolovič, ki je do konca leta imel v rokah taktirko v Istrabenz Turizmu, skupaj s prokuristom Markom Jazbecem, ki je sicer predsednik uprave Hotelov Bernardin.

Portoroški hotelirji želijo tudi s pomočjo družbe BLS Sinergije bolj usklajeno krojiti ponudbo kraja. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Portoroški hotelirji želijo tudi s pomočjo družbe BLS Sinergije bolj usklajeno krojiti ponudbo kraja. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ >Zamisli o tesnejšem povezovanju največjih hotelskih akterjev so stare že vsaj nekaj let, zdaj pa so hotelirji zmogli odločilen korak. Iz predala so potegnili doslej neaktivno družbo Bernardinreal, ki so jo Hoteli Bernardin na zalogo ustanovili že konec leta 2013, novi družbeniki pa so jo zdaj dokapitalizirali in preimenovali v BLS Sinergije. Novo ime je sestavljeno iz začetnic akterjev, Hoteli Bernardin, Lifeclass hoteli (Istrabenz Turizem) in Sava Turizem; vsi trije imajo v družbi tretjinske deleže, 10-odstotni delež pa pripada krovni družbi Sava.

Družba BLS Sinergije deluje kot platforma, s pomočjo katere iščejo sinergije, ki bodo hotelskemu triu pomagale zniževati stroške in povečevati uspešnost. Vodstvo družbe BLS Sinergije se osredotoča na analizo, iskanje sinergij in morebitno poenotenje na vseh področjih, po naših informacijah najprej na področju informacijske tehnologije in drugih podpornih služb. Morda bodo tudi združevali nekatere poslovne funkcije, vsekakor pa ne bodo z enega mesta hotelskemu triu narekovali poslovne politike na področju trženja ali nabave; s tem bi si namreč lahko nakopali očitke varuha konkurence. Si pa bodo trije hotelirji izmenjavali dobre prakse. Dolgoročno je cilj skupne družbe zagotavljati takšen razvoj Portoroža kot destinacije, da bi tja s čimbolj raznoliko in celovito ponudbo privabili nove goste, kar bi koristilo vsem hotelirjem.

Skupni imenovalec tega projekta je Sava, ki ima - poleg svoje družbe Sava Turizem - deleža tudi v Hotelih Bernardin in v Istrabenzu; v Hotelih Bernardin ima Sava 9,1-odstoten delež, v Istrabenzu pa 16,3-odstotnega. Vendar je njen vpliv daleč mnogo večji, povečuje se pa tudi vpliv slabe banke oziroma Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). NFD Holding v stečaju je večinski lastnik Hotelov Bernardin, medtem ko ima v Istrabenzu skoraj 14-odstotni delež.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano