Popovič v nov mandat z večino v svetu

Danes se bo prvič sestal novoizvoljeni koprski občinski svet, v katerem bo sedelo 33 svetnikov. Novi-stari župan Boris Popovič si je tudi v tem mandatu uspel zagotoviti večino, saj so se na stran zmagovalne opcije tradicionalno nagnili predstavniki Italijanske narodne skupnosti, podporo pa si lahko obeta tudi od stranke Desus.

Boris Popovič Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Boris Popovič Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Stranka koprskega župana Borisa Popoviča Koper je naš ima 13 sedežev, še dva pa so si uspeli priboriti prek stranke Slovenija za vedno. Predstavniki drugih strank in list si delijo preostalih 15 sedežev. Kar sedem svetnikov je iz vrst SMC, sledijo trije iz Združene levice, po enega predstavnika pa imajo stranke SDS, Oljka, SLS, Desus in lista Polka Bošković na tvoji strani.

Popovič ima tudi tokrat zagotovljeno večino, zato bo njegov glasovalni stroj prihodnje štiri leta deloval kot namazan.

Popoviču lojalnim 15 svetnikom se tako v nenapisani koaliciji pridružujejo še trije svetniki iz italijanskih vrst in predstavnica Desus Milojka Lahajnar Špacapan. “Takšen sklep je sprejel izvršni odbor. Mislimo, da v opoziciji ne bi mogli v celoti uresničevati vseh obljub, ki smo jih dali našim volilcem,” utemeljuje odločitev stranke. Upa, da bodo tudi v tem sklicu občinskega sveta ohranili članstvo v nekaterih odborih in komisijah, prek katerih bodo lahko zastopali svoje interese.

Sicer pa je Milojka Lahajnar Špacapan tudi najstarejša članica občinskega sveta, zato ji v tej vlogi pripada čast voditi konstitutivno sejo, dokler novi župan uradno ne prevzame svoje funkcije. “V prejšnjem mandatu je bilo kar pet kolegov starejših od mene. Sestava občinskega sveta se je pomladila,” ugotavlja.

Na konstitutivni seji bodo med drugim potrjevali mandate novim občinskim svetnikom in imenovali komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Ta ima predsednika, namestnika in pet članov. Predlogi kandidatur so že pri županu, neuradno je slišati, da je na mizo dobil dva seznama z različnimi imeni. Člane komisije bodo potrdili s tajnim glasovanjem.

NH


Najbolj brano