Zdaj kar dvojna skrb za zapuščene živali v Istri

Obalno društvo proti mučenju živali (ODPMŽ) je popoldne na pošto oddalo pismo s ključem zavetišča za živali v Dvorih pri Sv. Antonu. Danes bi se društvu iztekla tudi pogodba o opravljanju javne službe za skrb za živali, ki pa so jo trije župani prekinili že pred desetimi dnevi. Kljub temu društvo še naprej skrbi za živali, a to zdaj počne prostovoljno. Javno službo opravlja tudi Komunala Koper.

Boris Popovič z odločbo veterinarske inšpekcije Foto: Helena Race
Boris Popovič z odločbo veterinarske inšpekcije Foto: Helena Race

KOPER > “S težkim srcem zapuščamo zavetišče, ker to ni bila naša služba, ni bilo le naše poslanstvo, to je bilo življenje najbolj aktivnih članov društva,” je na novinarski konferenci dejala predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja Bogataj Krivec. Ključe je popoldne po pošti poslala Mestni občini Koper. Poudarila pa je, da so člani društva v desetih letih sami zagotovili boljše razmere za bivanje živali, občina jim je šele pred dvema letoma zagotovila denar za zasteklitev balkonov, da pozimi v zavetišču ni več zmrzovalo. “Čudijo nas izjave v zadnjih tednih, da bo zavetišče zdaj 'mega' urejeno, zato bi gospode vprašala, kje so bili do zdaj. Občine bi se lahko prej zbudile,” je dejala.

Prostovoljno bodo skrbeli za živali

“Naše zavetišče je bilo še včeraj županom v ponos. ODPMŽ je poneslo dober glas po Sloveniji in v Italijo, bili smo zgled, kako naj zavetišče deluje. Zdaj smo 'živalovarstveniki' dobili klofuto obalnih občin, predvsem Mestne občine Koper,” je dodala Andreja Bogataj Krivec in še enkrat poudarila, da so svoje delo opravljali odlično. Za poškodovane in zapuščene živali bodo skrbeli še naprej, a prostovoljno. Prepričana je, da jih bodo ljudje še naprej klicali.

Ocenila je, da je zavetišče lahko tudi profitna ustanova, a sami niso nikoli imeli plusa, ker so živalim nudili najboljšo možno oskrbo. Z današnjim dnem so štirje, ki so bili zaposleni v društvu za potrebe zagotavljanja javne službe, ostali brez dela.

Društvo je podprla tudi koprska občinska svetnica Polka Boškovič, ki je dejala, da je sklep treh županov o razdrtju pogodbe z društvom temeljil na odločbi veterinarske inšpekcije, ki ni bila pravnomočna. Društvo se je nanjo pritožilo, odgovora pa še nimajo. Poleg tega Komunala Koper na dan razdrtja pogodbe ni imela registrirane dejavnosti, ki bi ji omogočala izvajanje javne službe skrbi za živali.

Tudi če občine ne bi razdrle pogodbe z društvom, bi se ta jutri iztekla. Zato Polka Boškovič meni, da je bil namen predčasne prekinitve omadeževanje društva, ki bo zaradi tega imelo slabše pogoje pri prijavi na razpisu, ko bodo občine izbirale novega upravljalca zavetišča. Andreja Bogataj Krivec je napovedala, da se bo društvo prijavilo na razpis - če oziroma ko bo objavljen.

Nova lokacija zavetišča?

Na drugi strani koprski župan Boris Popovič predčasno prekinitev pogodbe z društvom opira na odločbo veterinarske inšpekcije: “Morali smo iti v zavetišče in prevzeti delovanje, nismo šli, ker nam kdo ni všeč ali ker smo hoteli predčasno prekiniti pogodbo.” Urgentno službo zdaj zagotavlja Komunala Koper, dežurno veterinarko je mogoče poklicati prek številke 112 ali na brezplačni številki 080/88-49, pojasnjuje.

Napovedal je, da bodo takoj, ko bodo dobili ključe, začeli urejati zavetišče v Dvorih, dogovorili pa so se tudi za sodelovanje z zavetiščem v Vitovljah in Trstu. Omenil je tudi alternativno lokacijo, kjer bi lahko uredili novo zavetišče - v drevesnici Komunale nad pokopališčem v Škocjanu, kjer bi bilo zavetišče bliže mestu in sprehajališčem.

Na vprašanje, kako dolgo bo Komunala Koper interventni skrbnik zapuščenih živali, pa še ni imel odgovora: “Dogovoriti se moramo vse tri oziroma štiri občine, kaj bomo naredili. Videli bomo, kako Komunala dela, potem se bomo lažje odločili, kako naprej; ali bo objavljen razpis ali bomo direktno podelili koncesijo.”

Popovič je napovedal še začetek postopka za spremembo zakona, ki zdaj občinam dovoljuje, da po 30 dneh žival v zavetišču lahko evtanazirajo. Meni, da bivanja v zavetišču živalim ni treba omejevati in se bo prvi podpisal pod predlog, ki naj bi ga pripravili že jutri.

HELENA RACE


Najbolj brano