Popovič poskuša Matozu vzeti parcelo

Koprski župan Boris Popovič ni bil prav nič zadovoljen, da je stečajni upravitelj podjetja Istrabenz Marina Invest zemljišče nad predorom Markovec na dražbi za 280.000 evrov prodal odvetniku Franciju Matozu. Koprska občina poskuša prodajo razveljaviti, saj dokazuje, da so imeli za to zemljišče predkupno pravico, ki je stečajni upravitelj ni upošteval. Za tisto območje imajo svoje načrte, kakšne, ne razkrivajo.

Nekdaj tesna zaveznika, Boris Popovič in Franci Matoz, sta 
se zdaj “spopadla” za parcelo nad predorom Markovec.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Nekdaj tesna zaveznika, Boris Popovič in Franci Matoz, sta se zdaj “spopadla” za parcelo nad predorom Markovec.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Za zdaj še ni jasno, ali bo nekdanji Popovičev odvetnik Franci Matoz dejansko postal lastnik zemljišča nad predorom Markovec, ki ga je v stečajnem postopku podjetja Istrabenz Marina Invest odkupil na dražbi. “Sodišče bi moralo prodajo potrditi, saj je bil njihov sklep, da se zemljišče prodaja na dražbi, pravnomočen. Je pa vsaka pogodba v stečajnem postopku sklenjena pod odložnim pogojem do izdaje sklepa sodišča, zato čakam njihovo odločitev,” je prepričan Matoz.

Meni, da stečajni upravitelj Ronnie Christopher Horvat ni storil napake, ko mu je zemljišče prodal, o razlogih, zakaj želi občina prav na tem območju zdaj uveljavljati predkupno pravico, pa ne želi ugibati.

Na naše vprašanje, ali misli, da gre morda za nagajanje koprskega župana Borisa Popoviča, s katerim sta se pred časom poslovno razšla, pa med smehom odgovarja: “Jaz nič ne mislim. Bom pa vesel, če je občina tam predvidela kakšne zanimive dejavnosti, ker to pomeni, da bo zemljišče pridobilo na vrednosti, tako kot sem pričakoval.”

Bo torej prodal zemljišče občini, če mu sodišče potrdi nakup? “Prodal bi komurkoli, ki bi ponudil ustrezno ceno,” skrivnostno odgovarja. Pri tem dodaja, da zemljišča ni kupil zase, ampak je v njem videl poslovno priložnost. “Počakal bom, da pridobi na vrednosti in ga potem prodal,” pojasnjuje.

Stečajni upravitelj bi višjo ceno

Stečajni upravitelj podjetja Istrabenz Marina Invest Ronnie Christopher Horvat je prepričan, da pri prodaji ni kršil nobenih določil zakona, kot to trdijo na koprski občini, saj je sledil navedbam v lokacijski informaciji, ki jo je izdala občina sama. V njej pa predkupna pravica ni bila navedena.

Kljub temu je na koprsko sodišče naslovil vprašanje, kako naj ravna. Sam predlaga, da se morda celoten postopek prodaje ponovi, saj zanimanje za parcelo očitno je in bi zato lahko zanjo iztržil več denarja in posledično poplačal več upnikov.

To, da bi koprski občini ponudil v odkup zemljišče po enaki ceni, kot ga je prodal Matozu, se mu ne zdi primerno, saj po njegovem mnenju “krivda za nastalo situacijo izhaja iz ravnanja koprske občine”.

Popovič ne pove ničesar

Na koprsko občino smo naslovili več vprašanj, povezanih z nastalim zapletom, zanimalo pa nas je tudi, kakšno namembnost si občina želi na tistem območju in zakaj jih parcela zanima. Vendar je koprski župan Boris Popovič jasno potrdil le, da jih omenjeno zemljišče zanima. “Na ostala vprašanja boste dobili odgovor, ko bo čas za to, vsekakor pa pravočasno.”

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano